Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Radīta jauna papildinātās realitātes lietotne “Wall Art Liepaja AR”

Biedrība “Digitālo inovāciju parks” (DIGIP) izstrādājusi papildinātās realitātes lietotni “Wall Art Liepaja AR”, kura ar animāciju palīdzību iedzīvina trīs Liepājas lielformāta sienu gleznojumus.

07.10.2022 06:01

Agnese Grīnberga

"Kurzemes Vārds"

Izmantojot jaunradīto lietotni, ikvienam būs iespēja aplūkot trīs mākslinieka Ulda Rubeža radītos sienu gleznojumus: “Pegazu” (Kuršu ielā 21), “Vārnu” (Vecā ostmala 55), “Kvantu kaiju” (“Juliannas pagalms”, Kuģinieku iela 5).

Pie šo mākslasdarbu digitālas iedzīvināšanas strādājusi grafiskā māksliniece Agnese Damberga un programmētājs Arturs Vītiņš.

“Mums tas bija īpaši forši, jo visus šos gleznojumus bija taisījis Uldis Rubezis un, sadarbojoties ar viņu, mēs sapratām, kāda veida konceptu viņš bija ielicis šajos zīmējumos. Caur māksliniecisko nokļuvām līdz tehniskajam risinājumam, un ir svarīgi veicināt diskusijas par to, kādas vēl mums ir iespējas un kādos netradicionālos veidos varam izmantot tehnoloģijas,” lietotnes atklāšanas pasākumā sacīja DIGIP pārstāve Agate Ambulte.

Grafiskā māksliniece A. Damberga, kura pašlaik studē dizainu Liepājas Universitātē, sacīja, ka darbs pie papildinātās realitātes projekta bijis izaicinājums. “Mans mērķis bija izveidot kaut ko 3D formātā. Man paveicās, ka satiku Agati [Ambulti] un viņa man piedāvāja projektu.

Nodomāju: bail ir, bet vajag izpildīt. Tas ir 3D, tā ir animācija – tātad manā lauciņā. Es ilgu laiku nebiju strādājusi, jo man bija pauze no visa, tāpēc šis bija izaicinājums.”

Animāciju veidošana bijusi vienas vasaras darbs, un A. Damberga pastāstīja, ka no visiem trim gleznojumiem vissarežģītāk veidot animāciju bijis tieši “Pegazam”. “Pegazam ir ļoti daudz detaļu, līdz ar to animāciju ir grūtāk uztaisīt – sanāk maz vietas, kur no sevis pielikt kādus papildus elementus. Es pielāgojos paša mākslinieka veidotajam, tādēļ animācija vairāk veidota 2D, nevis 3D formātā un tā ir vienkāršāka.”

Šim gleznojumam māksliniece pievienojusi animētus mākoņus, lai tas saistītos ar jūru, vēju, Liepāju, bet viņa atklāja, ka gleznojums vēl tiks papildināts ar citiem papildinātās realitātes elementiem. “Kvantu kaijai” pievienotas planētu formas, bet “Vārnas” gleznojums papildināts ar sakurām jeb japāņu ķiršiem.

“Man šķiet, ka papildinātā realitāte ir labs veids, kā piešķirt jaunu dzīvību klasiskajai mākslai. Tā papildina ikdienā sastopamos objektus, tā ir iespēja izklaidēt cilvēkus tādā veidā, kādā viņi to nav gaidījuši. Tā ir kā maģija,” sacīja A. Damberga, solot, ka līdz gada beigām noteikti gaidāmas jaunas animācijas.

Projekts tapis ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu. Lietotni “Wall Art Liepaja AR” no 29. septembra iespējams lejupielādēt gan Google Play, gan Apple App Store.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz