Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājā radīti desmit jauni papildinātās realitātes mākslas darbi

Mobilajā lietotnē ART+, kas ir Liepājas jauno mediju un 3D mākslinieku veidota papildinātās realitātes mākslas galerija, apskatāmi jau 27 objekti dažādās vietās Liepājā.

Liepājā radīti desmit jauni papildinātās realitātes mākslas darbi
Skaņas mākslinieces Kristas Dinteres “Šūpodziesmas” un Patrika Boržē veidotie puzuri atrodami Jūrmalas parka bērnu laukumā. (Foto: Publicitātes)
30.11.2022 11:42

liepajniekiem.lv

Tā kā ART+ kopā pulcē māksliniekus, kas ir dažādu jomu pētnieki, vairums darbu ir balstīti datos, konceptos, atspoguļo zinātniskus procesus un idejas.

Šogad liela daļa darbu ir saistīti ar ekoloģiju un pārtiku. Jaunie darbi vizuāli izskatās maģiski – mūžzaļi lauki, sakņu meži, mirdzoši puzuri, gaisā peldošas zivis, milzīgi, ģeneratīvi vīteņaugi, pārtikas torņi, ieskenētas dzīvojamās istabas un citi.

Annas tirgus laukumā apskatāmi divi darbi, kas rāda latviešu ēšanas paradumus – pārtikas torņos un kartupeļu čupās redzams, cik daudz un kādus ēdienus apēdam gada laikā. Debesīs iestiepušies kartupeļi, tomāti, olas, burkāni un kāposti šūpojas vējā, bet kartupeļu čupās salīdzināts, kā mainījušies ēšanas paradumi – kartupeļi šobrīd tiek ēsti gandrīz divas reizes mazāk nekā pirms 10 gadiem.

Biedrības “Radi Vidi Pats” veidotajā kopienas dārzā ievietots ”Vēl viens augšanas veids” – akvaponikas sistēma. Akvaponika ir augu audzēšanas metode, kas izmanto zivis un zivju veidotos atkritumus, lai audzētu augus ūdenī.

”Vēl viens augšanas veids”. Foto: Publicitātes

Akvaponikas sistēma ART+ lietotnē veidota, lai skatītājs varētu pētīt katru detaļu un sastāvdaļu. Pētīt var arī akvāriju no iekšpuses.

Jūrmalas parkā, netālu no pieminekļa bojā gājušiem jūrniekiem un zvejniekiem, skatāmi divi darbi, kas katrs savā veidā ilustrē problēmas, kas skar zālājus.

”Baltais āboliņš” ir mūžzaļa pļava, kas novietota pāri parka zālājam, atgādinot skatītājam to, ka āboliņš varētu būt skaista un ekoloģiska alternatīva tradicionālajam mauriņam. Kamēr darbs ”Saknes” vizualizē iemeslu, kāpēc daži augi, piemēram, mauriņš, vasarā ir jālaista, kamēr citi, piemēram, āboliņš, daudz labāk pacieš sausumu.

”Baltais āboliņš”. Foto: Publicitātes

Elzas Ozolas ”Digitālie pārpalikumi” ir mākslinieces komentārs par mūsu digitāli savienotajām istabām un par šodienas cilvēka prāta aizņemtību, ikdienas nepārtraukto trauksmi un stresu, ko darbā simbolizē ieskenēti dažādu cilvēku bardaki.

Arī Kaspara Lēvalda ”Ceļotājs no citas realitātes” komentē tiešsaistes saziņas līdzekļus – to, kā draugi, paziņas, kolēģi šodien ir sejas plakanos ekrānos.

Pie Liepājas Latviešu biedrības nama ieejas skatāms Martas Gūtmanes darbs, kas ilustrē mākslinieces izjusto trauksmi un ēšanas paradumu pārmaiņas, ko izraisa arvien satraucošākie klimata un enerģijas krīzes apstākļi.

Skaņas mākslinieces Kristas Dinteres ”Šūpodziesmas” un Patrika Boržē veidotie puzuri atrodami Jūrmalas parka bērnu laukumā.

Abi mākslinieki izmanto atkārtošanās ideju kopīgi veidotajā darbā. Turpat blakus ”Šūpodziesmām”, atrodas vēl viens audiovizuāls mākslas darbs – milzīgs, ģeneratīvs vīteņaugs, kas reaģē uz klaviermūziku. Apskatot abus šos darbus, ieteicams lietot austiņas.

”Saknes”. Foto: Publicitātes

Lai aplūkotu virtuālos mākslas darbus, kas atrodami dažādās vietās Liepājā, sākotnēji savā telefonā vai planšetdatorā ir jālejupielādē papildinātās realitātes platforma jeb aplikācija ART+. Ja lietotne jau ir ierīcē, jādodas uz aplikāciju veikalu un tā jāatjauno.

Mākslas darbs atrodas noteiktā atrašanās punktā, kas redzams ART+ kartē. Skatītājam jāatrod uz šo punktu, tad telefonā tiks dota iespēja spiest uz pogas ”Apskatīt mākslas darbu”.

ART+ kuratore Maija Demitere labprāt pavadīs arī grupas ekskursijās un pastāstīs vairāk par aplikācijas un darbu tapšanas tehnisko un māksliniecisko procesu. Saziņai: [email protected], 29948430

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz