Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Rakstniece Gunita Lagzdiņa tikusi pie savas piektās grāmatas

Piejūras pilsētu literārās akadēmijas dalībniece rakstniece Gunita Lagzdiņa šomēnes tikusi pie savas piektās grāmatas un aicina lasītājus uz tās atvēršanas svētkiem Rīgā un Liepājā, portālu informēja akadēmijā.

Rakstniece Gunita Lagzdiņa tikusi pie savas piektās grāmatas
Foto: no personīgā arhīva
30.04.2024 10:43

liepajniekiem.lv

“Eksperiments “Gunita” sākās pēc nesekmīgiem pūliņiem atrast grāmatu, kurā galvenā varone būtu nosaukta manā vārdā. Jo man tik ļoti gribējās zināt, kā tas ir – iejusties tēlā, kuru sauc tāpat kā mani. Kad tas nekādi neizdevās, no kādas lasītājas saņēmu ieteikumu: “Uzraksti pati!” Šī doma kaut kur manī aizķērās. Un nu tas ir noticis!” par to, kā radās ideja romānam, stāsta tā autore Gunita Lagzdiņa.

Radošais ceļš šoreiz bijis grūtāks, jo piedzīvota ne tikai radošā krīze, bet arī vairāki spēcīgi satricinājumi reālajā dzīvē. No tiem satricinošākais bija labākās draudzenes zaudējums traģiskā autoavārijā.

“Inese bija mans iedvesmas avots – no viņas es smēlos spēku grūtos brīžos. Viņa bija gaišākā un stiprākā dvēselīte, ko man bija lemts pazīt. Diemžēl pārāk īsu brīdi,” atklāj rakstniece, kura romānu veltījusi arī visām savām teju 2200 vārdamāsām.

Īsumā par sižetu. Romāna galvenā varone Gunita Pērle, videozvanā uzzinot, ka viņas vīrietis viņu krāpj, savāc savas mantiņas un pamet nodevēja mājokli, taču pa ceļam viņas auto avarē. Vientuļa šoseja. Nakts. Neviena cita braucēja. Un auto, kas uzsēdies uz sniega vaļņa. Vai tiešām viņai draud droša nāve nosalstot?

Glābējs uzrodas, bet tas ir cilvēks, kuru Gunita šajā brīdī (un jebkurā citā) gribētu redzēt vismazāk. Vai var piedot nodevību? Vai katrs ir pelnījis otru iespēju? Vai var pastāvēt draudzība starp vīrieti un sievieti? Vai vienmēr jāpamēģina, kā būtu, ja būtu? – uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklē galvenā varone.

Vaicāta par to, vai romānā ir atrodamas arī autobiogrāfiskas atsauces, rakstniece, koķeti smaidot, aicina interesentus uz grāmatas atvēršanas pasākumiem, kuros šo noslēpumu atklāšot.

Rīgā pasākums notiks 8. maijā pulksten 17 apgāda “Zvaigzne ABC” prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6. Savukārt Liepājā autore jau tradicionāli rīkos tikšanos bibliotēkā “Varavīksne” Brīvības ielā 39, LOC 3. stāvā – visi gaidīti 16. maijā pulksten 17.30.

Foto: no personīgā arhīva

Izdevniecības “Zvaigzne ABC” projektu vadītāja un romāna “Gunita” redaktore Bārbala Simsone par autori un tās daiļradi teic: “Gunitas Lagzdiņas romānus vienmēr gaidu kā mazus svētkus. Saņemot manuskriptu, allaž priecīgi saberzēju rokas un atlieku lasīšanu uz vakaru – kā īpaši, nesteidzīgi izbaudāmu prieku.

Bet jāteic, ka “Gunitā” autore mani burtiski iespundēja krustugunīs. Mīlestības trijstūris! Ko nu? Kam gan just līdzi? Tam, nē – tam! Tomēr beigās rakstnieces atrastais risinājums ne tikai negaidīti iepriecina, bet arī liek domāt: bet ja nu šo un to no romānā minētajiem “krīžu risinājumiem” savā dzīvē varētu pielietot katrs no mums?”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz