Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Rakstnieki Liepājai

Rakstnieki Liepājai
Foto: Publicitātes
14.11.2013 10:47

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Piektdien, 15. novembrī, pulksten 12 Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē notiks konference – lasījumi, informē Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas biroja vadītāja Sandra Vensko. Par literātiem – personībām, kā arī izmaiņām sabiedrībā laika periodā no 1988. līdz 1999. gadam, referātus lasīs literāti, literatūrpētnieki, sabiedriskie darbinieki.

Referātos atspoguļoti piecu rakstnieku, Egona Līva, Vinifreda Krauča, Modra Zihmaņa, Olafa Gūtmaņa, Ērika Kūļa dzīve un darbība Atmodas laika sākumposmā Liepājā, kā arī šo personību loma un vieta Liepājas kultūrvidē.

Atmodas laika ieskaņas periodu raksturo gan pilsoniskā apziņa, garīgā atmoda, pārmaiņas pilsētvidē, kā arī valstiskuma apzināšanās un nacionālā pašapziņa. Par Tautas frontes kustību, par rakstnieka lomu brīvības atgūšanā, par to, kā dzīvot ar vai bez savas valsts, himnas un karoga, kas ir pilsoniskā sabiedrība, Baltijas ceļš mūsdienu izpratnē, konferencē runās dzejniece Ineta Stadgale, arhitekte Gunta Šnipke, Gatis Mārtiņš Bezdelīga.

Pasākumā piedalīsies aktieris Jānis Dreiblats un rakstnieks Ēriks Kūlis, kuri ieskicēs Egona Līva daiļrades aspektus.

Par personībām – Ēriku Kūli referēs dzejniece Gunita Boka, par Modri Zihmani –  literatūrpētniece Anda Kuduma, par Vinifredu Krauči – māksliniece Agnese Matisone, rakstniece Sandra Vensko, par Olafu Gūtmani kā Latvijas Tautas frontes himnas autoru stāstīs dzejnieks Valentīns. Aizputes vidusskolas literatūras skolotāja Inese Krauze pasākuma beigu daļā demonstrēs videomateriālu/ filmu  par Olafa Gūtmaņa dzīves laikā piefiksētajām izjūtām  un atziņām.

Pasākuma laikā būs apskatāma Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas sagatavota izstāde, izveidotie izziņas materiāli par konferences laikā aplūkotajām tēmām, kā arī  ziņām par autoriem un viņu darbību konkrētajā laika periodā.

Savukārt pulksten 15.30 liepājnieki aicināti kopā ar rakstniekiem apgleznot Austras koka gaismas lukturīšus, līdzi ņemot pamatmateriālu apgleznošanai. Pēc radošās darbnīcas visi apgleznotie lukturīši tiks nogādāti Annas tirgus laukumā, kur pulksten 18 sāksies seno latviešu rakstu zīmes veidošana.
Bet pulksten 18 Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē pasākuma ”Rakstnieki Liepājai. Latvijas Tautas frontei 25” ietvaros notiks novembra ”Dzejas cope”. Pasākumā  savus literāros darbus lasīs Liepājas Piejūras literārās akadēmijas un Liepājas Universitātes studenti.

Projektā ”Piejūras Literārā akadēmija” darbojas Liepājas, Ventspils un reģiona jaunie dzejnieki un autori – Evija Zāģere, Raimonds Knesis, Inta Kampara, Gundega Razevska, Laura Dudare, Dace Frīdenberga uc. No Liepājas Universitātes dalību pasākumam pieteikuši – Dace Metēja, Ance Dinne, Baiba Dēķena un Madara Kļavinska.

Tāpat pasākumā uzstāsies muzikālā apvienība ”Ornaments”, jaunā dziesminiece Sandra Jurberga un Baiba Dēķena ar čellistu Aivi Gailīti. Vizuālo noformējumu veidos Rihards Vītols Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studiju programmas students.

Pirms tam ikviens interesents un pilsētas viesis plkst. 12:00 aicināts apmeklēt semināru – lasījumu “Rakstnieki Liepājai. Piecas radošas personības laika posmā 1988-1999” – par Liepājas skartajiem Egonu Līvu, Vinifredu Krauči, Olafu Gūtmani, Modri Zihmani un Ēriku Kūli.
Pasākumi organizēti Kultūras Ministrijas un Liepājas kultūras pārvaldes projektu ietvaros sadarbībā ar Pāvilostas novadpētniecības muzeju, Aizputes pilsētas bibliotēku, VIA Cultura, Liepājas centrālo zinātnisko bibliotēku, Liepājas Latviešu biedrības namu un Liepājas Universitāti.

Pasākumi ir bez maksas un uz tiem aicināts ikviens interesents.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz