Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Represēto stāsti tuvplānos

Represēto stāsti tuvplānos
Foto: Egons Zīverts
12.06.2018 07:08

"Kurzemes Vārds"

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 14. jūnijā klajā nāks Andras Manfeldes stāstu krājums “Mājās pārnāca basa”. Grāmata tapusi, uzklausot izsūtīto dzīvesstāstus un sarunājoties ar viņu tuviniekiem. Tajā apkopoti astoņpadsmit stāsti par latviešu piedzīvoto Sibīrijā. Rakstniece uzklausījusi arī Liepājas un apkaimes cilvēkus.

A. Manfelde šajā stāstu krājumā nevis fotogrāfiski dokumentāli, bet gleznieciski vēstī viņai uzticēto pieredzi. “Rakstot es sev bažīgi jautāju, cik daudz es drīkstu ar valodu izskaistināt jeb pievilkt tuvplānu, pārraidot no “es” pozīcijām. Skaidras atbildes man nav, tomēr zinu, ka parastam cilvēkam, nevis vēsturniekam un pētniekam, līdzpārdzīvojums rodas tur, kur nav “gadu sienas”, kur pulsē vārdu krāsas, nevis arheoloģiski skopi, aprauti teikumi,” saka rakstniece.

Pēc tam, kad 2011. gadā iznāca A. Manfeldes Sibīrijas atmiņu tēlojums “Zemnīcas bērni” par viņas ģimeni un dzimtu, rakstniece uzklausījusi citu izsūtīto stāstus. Grāmata “Mājās pārnāca basa” ir veltījums cilvēkiem, kuru liecības par piedzīvoto ir līdzīgas, tāpēc katrā pievilkts kāds tuvplāns kā kinofilmā. “Vienu brīdi represētajiem bija tāds mocekļa sindroms piemeties, bet, gadiem ejot, tas attīrās. Man liekas, tā ir goda lieta, kas ir neredzama, bet veido mūsu mugurkaulu. Ciešanas cilvēkus ir padarījušas par gara aristokrātiem,” A. Manfelde teica “Kurzemes Vārdam” grāmatas tapšanas laikā.

Grāmatas atvēršana svētki Rīgā notiks 14. jūnijā un Liepājā – 21. jūnijā pulksten 14 muzejā “Liepāja okupāciju režīmos”. Krājuma izdošanu atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas pašvaldība.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz