Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Rozā suns un x-ceļi galerijā “Māja”

Rozā suns un x-ceļi galerijā “Māja”
31.10.2006 18:36

0

Atslēgvārdi

Mākslas galerijā “Māja” ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes un centra “K@2” finansiālo atbalstu atklāta mākslinieces Aijas Druvaskalnes-Urdzes personālizstāde ar intriģējošu nosaukumu “Rozā suns un x-ceļi”. “Rozā suņa” motīvu un tēlu māksliniece turpina attīstīt jau ilgāku laiku, arī pirms dažiem gadiem izstādē laicīgās mākslas galerijā “K.Māksla?”. Pati māksliniece skaidro, ka “Rozā suns” ir vizuāls tēls, līdzība, metafora citādajam cilvēkā, tam, kas katru padara par to, kas viņš ir bez izlikšanās un paslēpēm.

Tā klātbūtne ir neizbēgama jebkurā dzīves situācijā, atšķirība ir tajā, kā paši cilvēki uz to reaģē un kādas sekas rada. “”Rozā suns” kā tēls šobrīd ir mana atslēga, kas palīdz veidot sarunu ar skatītāju,” uzsver Aija Druvaskalne-Urdze.

Vecā spīķera neordinārajā izstāžu telpā izvietotas ne tikai mākslinieces gleznas, tajā ir arī daudz un dažādu priekšmetu, instalācijas un videoinstalācija “Krustceles”. Tieši tās ir izstādē vienojošais, tās centrs. Tas dod iespēju skatītājam iet pa katru no šiem x-ceļiem, balansējot starp realitāti, iedomām, bailēm un sapņiem. Autore ir vēlējusies, lai šīs vizuālās situācijas, stāsti un tēli izstādē sasvstarpēji saistītos un uzrunātu skatītāju par attiecībām, priekšstatiem mūsu kopējā dzīves telpā un netieši rosinātu uz domu apmaiņu par dzīvošanu kopā, dubultmorāli, vienaldzību, toleranci, iecietību, manipulāciju, godīgumu, atbildību utt. “Tie ir jautājumi un problēmsituācijas, kuras saasina pašreizējie notikumi sabiedrībā. Es meklēju atbildes un jūtu nepieciešamību runāt,” saka māksliniece.

Katrs priekšmets šajā izstādē ir speciāli piemeklēts, katra instalācija rosina savu domu, sniedz savu stāstu par realitāti vai iespējamu situāciju. “Mani interesē telpa – dzīvā, cilvēciskā telpa un tas, kas to piepilda (redzamais un neredzamais),” skaidro Aija Druvaskalne-Urdze. “Kustību plūsma telpā – saiknes un attiecības, tapšana, mainība, slāņi, fiziskais, emocionālais, garīgais – visam meklēju izpausmes ekvivalentus mākslā. Pēc mākslinieciskās nepieciešamības lietoju dažādus medijus un mākslas valodas elementus.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz