Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sajūsmā par ādas darbiem un Liepājas kūkām

Sajūsmā par ādas darbiem un Liepājas kūkām
Foto: Egons Zīverts
29.11.2016 07:08

"Kurzemes Vārds"

Trīs nedēļas Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā praksē viesojās studentes Sari Persinena un Marika Nistrema no Somijas, Vantā profesionālās koledžas Varia, kur viņas apgūst drēbnieka profesiju. “Daudz ēdām kūkas!” viņas smiedamās atbildēja uz jautājumu, kā Liepājā pavadījušas laiku ārpus skolas. 

Somietes Sari un Marika triju nedēļu prakses laikā Liepājā strādāja trijās nodaļās – Apģērbu dizaina, Tekstildizaina un Ādas dizaina nodaļā, katrā aizvadot vienu nedēļu. Prakses laikā tapuši vairāki darbi – šalles, ādas rotas un aksesuāri, uzšūtas somas ar aplikāciju. Paveikto viešņas rādīja nelielā ekspresizstādē mākslas skolā piektdien, bet jau svētdien abas devās atpakaļ uz dzimteni.

Praksē citā valstī viņas bija pirmoreiz. Tā kā kāda studente no Vantā profesionālās skolas Liepājā jau bija bijusi, viņas par dizaina un mākslas skolu šo to jau bija dzirdējušas. “Mūs uzņēma ļoti labi, cilvēki ir fantastiski,” atzina Sari. “Sajutāmies kā mājās,” sacīja Marika.

Somietes bija ieradušās, lai mācītos jaunas tehnikas un strādātu ar jauniem materiāliem. Abas secināja, ka starp viņu skolu Somijā un skolu Liepājā ir daudz atšķirību. Koledžā viņas konstruē un šuj apģērbu, mācās tikai praktisko darbu, Liepājā mācību process esot daudz radošāks un ar iespēju iepazīt dažādas tehnikas un materiālus.

Visvairāk viņas sajūsminājās tieši par ādas apstrādes pieredzi, kādu viņu skolā Somijā gūt nav iespējams, jo tur ar ādas materiālu vairs nestrādā. Marika atzīst, ka sākumā nav bijis viegli, taču jo labāk izdevies, jo vairāk iepaticies. “Nebija tik grūti, ja jau mums kaut kas sanāca,” savukārt iesmējās Sari un, norādot uz Ādas dizaina nodaļas vadītāju Dzintru Budovsku, bilda, ka bijusi ļoti laba skolotāja. Dz. Budovska, pie kuras praktikantes apguva ādas apstrādes pamatus un principus, sacīja, ka ar studentiem no Somijas darbs vienmēr ir patīkams un produktīvs, jo viņus viss interesē, viņi vēlas iemācīties kaut ko jaunu un nebaidās mēģināt. To apliecinājušas arī Sari un Marika, kura jau bija nopirkusi ādu, ko aizvest līdzi un ar ko strādāt mājās. “Viņām ir labas mācību manieres, jūt materiālu, kaut arī nav ar to strādājušas. Viņām ir interese, labā tempā var izdarīt,” sacīja skolotāja.

Jaunums abām somietēm bijis adīšana ar pērlītēm. Arī šo prasmi viņas grasās izmantot Somijā. Un Marika smaidot teica, ka jau nopirkusi pērlītes līdzņemšanai.

Pārbraukušas mājās, somietes savā skolā sarīkos izstādi, lai skolasbiedriem parādītu, ko darījušas Liepājā. Pēc tam pašu darinātās lietas nenonāks vis skapjos un plaktos, bet tiks liktas lietā un nēsātas – somietes solīja. Sari uzsvēra, ka daudz ko šeit taisījusi tieši praktiskai lietošanai. Prakse ļoti patikusi, un viņas noteikti ieteiks Liepāju arī citiem studentiem.

Protams, somu viešņas ārpus mācībām un prakses iepazina arī Liepāju, tās apkārtni. Viņām ļoti paticis Karostas cietumā. Somietes pastāstīja, ka braukušas ar tramvaju, piedalījušās koncertā “Zibsnī zvaigznes” koncertzālē “Lielais dzintars”. Marika atminējās, ka spilgts šķitis lāpu gājiens 11. novembrī. Sari smējās, ka visu brīvo liku viņas pavadījušas, ēdot kūkas, un atklāja, ka visgardākās esot kafejnīcas “Darbnīca” siera kūkas. “Gandrīz katru dienu tur bijām, reizēm pat divas reizes,” smaidīja Marika.

Vai abas šeit iemācījušās kādu vārdu latviski? “Paldies – tas ir vienīgais. Varbūt nākamreiz,” silti smaidot, sacīja Sari. Bet Marika atzina, ka viņai šķiet – latviešu valodu iemācīties būtu viegli. “Ritms ir līdzīgs somu valodai, un rakstība ir skaidra,” viņa secināja. Abas Latvijā un Liepājā labprāt vēl atgrieztos. Viņas gribētu atbraukt vasarā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz