Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sārtas un baltas rozes Modrim Zihmanim

Sārtas un baltas rozes Modrim Zihmanim
Foto: Egons Zīverts
04.12.2017 07:11

"Kurzemes Vārds"

Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” notika nacionālā partizāna un rakstnieka Modra Zihmaņa 90 gadu jubilejas atzīmēšanas sarīkojums “Spožs pērkona veseris slapjā mākoņa laktā triecas”. Sapulcējušies piecēlās kājās un, skanot strēlnieku himnai “Mirdzot šķēpiem zeltsaules staros”, ar aplausiem sveica jubilāru.

Liepājas Universitātes profesors Edgars Lāms jubilāram teica paldies par dzimtenes mīlestību, drosmi un devumu literatūrā: “Tie ir ļoti emocionāli darbi, liecības padomju varas noziedzībai.” Rakstnieku sveica arī Saeimas deputāts Valdis Skujiņš, kurš pasniedza Modrim Zihmanim Liepājas domes pateicības rakstu. Starp sveicējiem bija pārstāvji no “Daugavas Vanagu” Liepājas nodaļas, Nacionālo partizānu Liepājas nodaļas, Strēlnieku apvienības Liepājas nodaļas, Liepājas Politiski represēto kluba, “Optimistu kluba” un “Helikona”, kā arī rakstnieki un viņa darbu lasītāji. Tiem, kuri aicināja sirmo jubilāru necelties kājās, kamēr skan apsveikuma runas, M. Zihmanis atgādināja: “Es jau pietiekami ilgi esmu sēdējis, vairāk nekā 15 gadus!” Savukārt dāmas viņš pat izdancināja. Vāzēs gula ziedi, galvenokārt sārtas un baltas rozes, jo Modris Zihmanis pats ir kaislīgs rožu audzētājs.

Sarīkojumu vadīja un M. Zihmaņa dzejoļus no krājuma “Tēvzemei un jaunībai” lasīja aktieri Ilga Martinsone un Jānis Dreiblats. Jubilāra iemīļotās melodijas spēlēja Aleksandra Ļebedeva akordeonistu ansamblis. Pazīstamās patriotiskās dziesmas līdzi dziedāja ne tikai atnākušie apsveicēji, bet arī pats gaviļnieks.

Modris Zihmanis dzimis 1927. gada 1. decembrī Dobeles apriņķa Tērvetes pagasta “Lāčplēšos” Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera ģimenē. Mācījies Jelgavas un Rīgas tehnikumos. Šajā laikā iesaistījies skolu jaunatnes pretošanās kustībā, bet 1948.  gadā – Nacionālo partizānu apvienībā. 1949. gadā Īles partizānu pēdējā kaujā viņu ievainoja un sagūstīja. Sākumā piesprieda nāvessodu, ko aizvietoja ar 25 gadiem ieslodzījumā, no kuriem lēģeros un cietumos aizvadīti vairāk nekā 15 gadi. Modris Zihmanis ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, nominēts par gada liepājnieku 2007. gadā, kā arī saņēmis daudzus apbalvojumus. Viņa radošai spalvai pieder prozas darbi un dzejas krājumi. Rakstīt M. Zihmanis sācis ap 1960. gadu, esot ieslodzījumā. Taču publicēties varēja tikai, sākoties ceļam uz Latvijas neatkarību.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz