Pirmdiena, 20. maijs Venta, Salvis, Selva
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sava laika liecība – izstāde “Sibīrijas zīmējumi”

Sava laika liecība –  izstāde “Sibīrijas zīmējumi”
07.03.2008 16:02

0

Atslēgvārdi

Atceroties un pieminot mūsu tautas  traģēdiju-1949.gada 25.marta depotāciju, muzeja nodaļā ”Liepāja okupāciju režīmos” K.Ukstiņa 7/9 skatāma gleznotājas Tatjanas Goldmanes Jaunzemes(1916.-1992.) darbu izstāde ”Sibīrijas zīmējumi.” Izstādē skatāmi 19  zīmējumi  – asprātīgs izsūtīto darba un ikdienas sadzīves attēlojums, kā ūdens vešana ziemā   ar vēršiem, vakarēšana jeb večerinka, Lieldienu svinēšana.

Darbi tapuši laikā no 1951.-1953.gadam.”Talantīgās mākslinieces darbi ir ļoti vērtīgi. Tos var nosaukt arī par  smiekliem caur asarām. Tie ir sava laika liecības”, saka mākslinieks Zigmunds Vilnis.

Māksliniece dzimusi 1916.gadā  Cīravas ”Ķēniņos”. Mācījusies  skolā Liepājā, vēlāk uzsākusi studijas Mākslas  akadēmijas Tēlniecības nodaļā, taču pasniedzēju rosināta pārgājusi pie gleznotājiem. Viņas mīļākie pasniedzēji  bija Konrāds Ubāns, Kārlis Miesnieks un Valdemārs Tone.

 Karš neļāva pabeigt studijas- nepabeigts palika pēdējais kurss un diplomdarbs. Tatjana atgriezās Cīravā un slimā tēva vietā vadīja”Ķēniņu” saimniecību  līdz 1949.gada 25.marta deportācijai. Uz Omskas apgabalu Tatjanu aizveda vienu, jo pēc viņas lūguma slimo pusparalizēto tēvu čekisti no saraksta izsvītroja. Vēl pirms nāves tēvs aizsūtīja meitai uz Sibīriju krāsu zīmuļus un zīmēšanas bloknotu. Šajā bloknotā saglabājušies zīmējumi  skatāmi izstādē.

Mākslinieces meita Ruta Jaunzeme, kas  dzimusi   izsūtījumā , atceras mātes teikto, ka tur-Sibīrijā tikai tā varēja izdzīvot, ja uz notikumiem ar jautru aci paskatījās. Mamma visus zīmētos cilvēkus pazina un daudziem saviem portretējamiem zīmējumus atdāvināja.

Izstādē  bez  zīmējumiem eksponētas ar  vairākas eļlas gleznas- pašportrets, portrets, kas Sibīrijā gleznots uz  atsūtītās paciņas finiera vāka, mākslinieces bērnu portreti.

Izstāde  muzeja nodaļā būs skatāma līdz 30.martam.

Liepājas muzejs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz