Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Seminārs par tautas tērpu darināšanas tradīcijām Kurzemē

Seminārs par tautas tērpu darināšanas tradīcijām Kurzemē
24.02.2011 13:15

25. un 26. februārī Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16 Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs organizē semināru “Latviešu tautas tērpa darināšanas tradīcijas Kurzemē”.

Šī būs pirma nodarbība, kas atsāk semināru ciklu par latviešu tautas tērpiem. Semināra laikā tā apmeklētājiem būs iespēja nostiprināt un papildināt zināšanas latviešu tautas tērpu vēsturē, kā arī iepazīstoties ar dažādu pētnieku un darinātāju pieredzi rast risinājumu sava vai kolektīva tautas tērpa darināšanai.

Kurzemes novada tautastērpi bija izplatīti teritorijā, kuru senāk apdzīvoja kurši un lībieši. Šo reģionu mazāk skāruši kari, tāpēc te ir saglabājušās atsevišķas ļoti senas iezīmes. Tikai Kurzemē tik ilgi ir saglabājušās seno zilo mēleņu ar metāla rotājumiem un metāla vainagu nēsāšanas tradīcijas.

Kurzemes novadā tradicionāli izšķir vairākus tautastērpu darināšanas un nēsāšanas variantus: Alsungas tautastērps, Austrumkurzemes tautastērps, Dienvidkurzemes tautastērps, Ziemeļkurzemes tautastērps, Kuldīgas tautastērps, Ventspils tautastērps.

Liepājas muzeja Kultūrvēstures nodaļas vadītāja Uļa Gintnere semināra dalībniekus iepazīstinas ar muzeja etnogrāfisko tekstīliju kolekciju. Dalīties pieredzē tautas tērpa un to detaļu darināšanā ar speciālistiem, kā arī dalībnieki aicināti ņemt līdzi savus tērpus, lai saņemtu nepieciešamās konsultācijas.

25.februārī semināra ietvaros Lia Ģibiete lasīs lekciju par Alsungas tautas tērpu un suitu zeķēm, bet 26. februārī paredzēta vēstures doktores Aijas Jansones lekcija par latviešu tautas tērpu vēsturi.

Semināra kārtība:
25. februāris
11.00 – 12.00 Latviešu tautas tērpi Liepājas mākslas un vēstures muzeja krājumā.
14.00 – 16.00 Alsungas tautas tērps un suitu zeķes. Lia Ģibiete
16.00 – 17.00 Konsultācijas

26. februāris
11.30 – 13.30 Latviešu tautas tērpu vēsture. Lektore Aija Jansone
14.00 – konsultācijas tautas tērpu darināšanā

Papildus informācija par semināru var iegūt sazinoties ar tradicionālās kultūras eksperti lietišķajā mākslā Lindu Rubenu pa tāruni 67228985, 29773989 vai ar e-pasta palīdzību [email protected]

Astra Dzērve,
Liepājas muzeja muzejpedagoģe

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz