Sestdiena, 11. maijs Milda, Karmena, Manfreds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sievietes tēls mākslinieka acīs

Sievietes tēls mākslinieka acīs
Foto: Egons Zīverts
20.02.2017 07:09

"Kurzemes Vārds"

Valentīndienā mākslinieks Pēteris Taukulis “Vienotības” biroja telpās Romas dārzā aicināja uz personālizstādes atklāšanu. Izstādes mākslas darbu centrā ir sievietes tēls, pamatā izpildīts kolāžas tehnikā.

Dažas minūtes pirms “Valentīndienas izstādes” atklāšanas Pēteris Taukulis ar izpalīgiem piekar pēdējos mākslas darbus. Drīz vien viņš jau gatavs teikt uzrunu sanākušajiem izstādes atklāšanā. “Jo lielāks mākslinieks, jo lielāka pauze,” savu kavēšanos viņš smaidot raksturo ar citātu no filmas “Teātris”.

Mākslinieks uzsver, ka izstādes saistība ar Valentīndienu ir tikai tāda, ka tā atklāta 14. februārī. Tomēr viņš dalās savās asociācijās ar šiem svētkiem. Ja lielai daļai šī diena saistās ar sirdīm, baložiem, gulbīšiem u.tml., tad Pēterim, kā viņš pats norāda, Valentīna diena asociējas ar sievieti, viņas figūru. Un spilgtu darbu pilnajā izstādē tas redzams. Sievietes tēli pamatā izstrādāti māksliniekam raksturīgajā kolāžas tehnikā, ko viņš pats dēvē par tēlniecību plaknē. P. Taukulis piebilda, ka darbi nav pavisam jauni.

Interesanta un nozīmīga ir izstādes idejiskā koncepcija par mākslas darbu kā preci. Izstādes atklāšanā mākslinieks skaidroja: “Koncepcija ir ļoti vienkārša. Valentīna diena ir kā pasūtījums. Jebkura tēma mākslai ir pasūtījums, nemaz nevajag cilvēku, kas pasūta darbus.” Ja ir pasūtījums, mākslinieks uzsver, tad seko pirkšana un pārdošana – tas uzreiz atšķir mākslu no mākslas darba. Mākslas darbs ir tikai prece, kurai var pielikt cenu. Es uzskatu, ka māksla tā ir filosofēšana – ar zīmuli, ar otu, ar kaltu. Es uzsveru – filosofēšana, ar “s” burtu, nevis ar “z”, jo “sofia” ir gudrība sengrieķu valodā, bet “zofia” ir tumsa. Māksla tātad ir filosofēšana, bet mākslas darbs ir vienkārši prece, kam pielikta cena.”

Īsā laikposmā šī ir P. Taukuļa jau otrā izstāde “Vienotības” biroja telpās Romas dārzā. Novembra izskaņā tika atklāta viņa izstāde “Klusā daba”, ko varēja apskatīt līdz janvāra pirmajām dienām. Bet “Valentīndienas izstāde” būs baudāma līdz februāra izskaņai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz