Otrdiena, 19. marts Jāzeps, Juzefa
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Šīsdienas luga par nopietnu tēmu

Šīsdienas luga par nopietnu tēmu
Foto: Egons Zīverts
31.05.2019 07:02

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas Neatkarīgais teātris divus vakarus pēc kārtas kultūras namā “Wiktorija” dažādos aktieru sastāvos piedāvāja skatītājiem nopietnu un skarbu stāstu par mūsdienu dzīves realitāti Latvijas laukos. Evitas Sniedzes lugu “Tie paši oši” iestudējusi teātra vadītāja Daina Kandevica. “Mūsu teātris grib runāt par nopietnām lietām. Negribam taisīt lētas anekdotes. Mēs šeit arī izklaidējamies, nav jau tā, ka visi mirstam, bet runājam par nopietnu tēmu, kas tad notiek ar mūsu zemīti,” teica režisore.

Luga vēsta gan par paaudžu nesaprašanos, gan dzeršanas postu laukos. Ne velti nosaukumā pieminēti tie paši oši, kas Rūdolfa Blaumaņa “Indrānos”, jo arī šajā stāstā vecākiem un bērniem ir atšķirīgs viedoklis par zemi. “Pamatus esam ielikuši, šie ir spāru svētki, bet celtne vēl ir jāapaudzē, jo šis darbs nekad nebeigsies. Amatierteātru izrādēm ir jāaug un jāpilnveidojas. Vakar nodots pirmais komplekss, šodien nododam otro,” svētdien, 26. maijā, skatītājus uzrunāja D. Kandevica. “Turiet īkšķus, priecājieties par mums, un varbūt kāda asara arī nobirs par to, ko mēs te darām uz skatuves.”

Skatītāji priecājās un arī izteica kritisku vērtējumu. Brigitai Baltmanei izrāde ļoti patikusi: “Pašdarbnieki ir pašdarbnieki, tur nav ko pielikt un nav ko atņemt, viņi stāv pāri visam.” Labo aktierspēli uzsvēra Vija Trinīte: “Dzērāju pāris bija oriģināls. Nora Pakalnišķe pati par sevi ir vienreizēja aktrise. Šoreiz man likās, kavējās tas nedzērāju pāris, saimniece bija klusa, nevarēja vārdus saprast. Saimnieks bija labs. Tā ir šodienīga luga, īsta aktualitāte. Skaties, kurā ciemā gribi, visur ir tie dzērāji.”

Uzticamākie skatītāji, kas redzējuši abus sastāvus, uzsvēra, ka katru vakaru stāsts veidojies pavisam atšķirīgi. “Asara bija,” teica Liepājas Universitātes docente Sandra Okuņeva. “Man pašai bija tā asara,” uzsvēra Elvīras lomas atveidotāja Gaida Mažaika.

S. Okuņeva vēl piebilda, ka jaunajiem aktieriem vajadzētu vairāk skatīties nevis grīdā, bet partnerī. “Nevar pagaidām izskaust, bet būs,” solīja pieredzējušais skatuves mākslinieks Ainars Krūms, kas spēlē čaklo zemnieku Jāni. “Tie paši oši” bija debijas izrāde Liepājas Neatkarīgajā teātrī Gintai Pērkonei kaimiņienes Elzas lomā un Edgaram Sprūdam Jankas lomā. “Sezona noslēgusies ar jaunām sejām, kurām ar visu vēl jāaprod. Kad apradīs, tad mirdzēs. Vecie, turieties!” priecājās D. Kandevica.

E. Sprūds iepriekš pie šīs režisores spēlējis Nīcas amatierteātrī. “Rudenī Daina mani uzrunāja, vai nevēlos uzspēlēt, un es piekritu. Šī ir pasmaga loma, tai ir traģisks stāsts apakšā. Man ļoti patīk šajā kolektīvā, lieliska sadarbība ar partneriem. Jūties kā zivs ūdenī, ļoti patīk,” teica Edgars.

Iveta Treimane atveidoja kolorīto Valiju, kas sunī vīru par dzeršanu, taču pati gandrīz ne mirkli nešķiras no grādīgā pudeles. “Loma pilnīgi pretēja man, ir grūti iejusties. Es alkoholu praktiski nelietoju, man nav bijušas apkārt tādas ģimenes,” teica aktrise. Viņai bijis maz mēģinājumu, jo bijusi aizņemta citā izrādē – “Taurenīt, taurenīt…”. “Manuprāt, pašlaik esmu tikai ceļa sākumā, taustos, mēģinu,” norādīja I. Treimane.

Izrādi “Tie paši oši” septembrī varēs noskatīties LOC Olimpiskā centra Rožu zālē. “Sanāksim kopā uz vecās mīļās skatuves, būsim pilnīgi visi, jo tā ir lielāka,” teica D. Kandevica.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz