Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Skanēs koncerti ērģelnieka piemiņai

Līdz pat 28. augustam katru svētdienu Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē norisināsies ērģeļmūzikas koncerti, pirmajā no tiem uzstājās starptautiski atzītais zviedru ērģelnieks un pedagogs Hanss Ūla Eriksons.

08.07.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Šogad aprit 20 gadi, kopš regulāri un augstā profesionālā līmenī Svētās Trīsvienības katedrālē norisinās ērģeļmūzikas koncerti un festivāls, atzīmē Gundars Venens, koncertcikla producents.

Viņš atgādina, ka pirmais starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls notika 2002. gadā. To organizēja Kultūras pārvalde mākslinieciskā sadarbībā ar pilsētas municipālo ērģelnieku Lotaru Džeriņu, kurš 2021. gada rudenī pāragri aizgāja mūžībā.

Līdz 2009. gada globālajai ekonomiskajai krīzei festivāls piedzīvoja nemitīgu izaugsmi, norāda G. Venens. “Ziedu laikos festivāla koncerti notika visos Liepājas dievnamos, kā arī bija izbraukuma koncerti Rucavas, Aizputes un Kuldīgas baznīcās,” viņš atgādina.

“Finanšu krīze iedragāja Latvijas un arī Liepājas mūzikas dzīvi, tomēr katedrāle pieņēma lēmumu – leģendārajām ērģelēm jāskan, un ne tikai festivālā.

2011. gadā dzima ideja par vasaras koncertciklu ar nosaukumu “Mūzika dievnamam”. Šī forma ļauj turpināt Lotara Džeriņa iestrādes sniegt liepājniekiem un pilsētas viesiem koncertprogrammas, kurās pasaulslaveno instrumentu spēlē izcili mākslinieki,” uzsver G. Venens.

Šā gada vasaras ērģeļmūzikas koncerti, kopskaitā deviņi, iemūžinās kādreizējā Liepājas ērģelnieka piemiņu. Ieskaņas koncertā uzstājās starptautiski atzītais zviedru ērģelnieks un pedagogs Hanss Ūla Eriksons, pie kura vasaras studijās savu māksliniecisko meistarību papildināja arī L. Džeriņš.

Saviem studentiem visā pasaulē Eriksons vienmēr mācījis, ka jāatrod atslēga, ar kuru atvērt muzikālās stilistikas, ērģeļu reģistru un citu interpretācijai nozīmīgu noslēpumu durvis.

Par Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ērģelēm zviedru mākslinieks izteicies, ka tas ir fantastisks roku darbs un skaņa, kādu izdodas radīt ar šo seno instrumentu, aizved brīnišķīgā piedzīvojumā.

Šajā svētdienā koncertcikls turpināsies ierastajā duetu formātā. Ērģelniece Līga Dejus muzicēs kopā ar basbaritonu Rihardu Milleru, pastāsta G. Venens.

L. Dejus nāk no daudz aprakstītās Rucavas kultūrtelpas, ērģeļmūzikas pasaulē viņu ievedis L. Džeriņš, kurš bija Līgas pirmais skolotājs. Tagad L. Dejus Ādažu Mākslas un mūzikas skolā māca klavierspēli, bet kā ērģelniece darbojas Ādažu evaņģēliski luteriskās draudzes dievnamā.

Savukārt baritons R. Millers koncertciklā “Mūzika dievnamam” uzstāsies pirmo reizi. Kopš 2014. gada viņš ir Latvijas Nacionālās operas solists, bet piedalās arī citos muzikālos projektos.

Liepājā abu izpildījumā skanēs J. S. Baha, F. Šūberta, F. Mendelszona-Bartoldi, A. Dvoržāka un citu komponistu sacerējumi.

G. Venens atzīmē, ka koncerti līdz 28. augustam notiks katru svētdienu, sākums pulksten 17.

Koncertcikla aicinājumam atsaukušies mākslinieki Edīte Alpe (ērģeles) un Inga Šļubovska-Kancēviča (soprāns), Kristīne Adamaite (ērģeles) un Iveta Apine (soprāns), Larisa Carjkova (ērģeles) un Irina Viļegžaņina (čells), Una Cintiņa (ērģelniece, Nīderlande) un Viktorija Pakalniece (soprāns), Simona Sunepa (ērģeles) un Juris Vizbulis (tenors), ērģeļu duets – Vita Kalnciema un Liena Andreta Kalnciema.

“24. jūlija pēcpusdienā klausītāji dzirdēs Ērika Ešenvalda koncertprogrammu “Mūzika dievnamam!”, tas būs ieskats nākotnē, kad Liepāja kopā ar Dienvidkurzemes un Kuldīgas novadu būs Eiropas kultūras galvaspilsēta,” uzsver G. Venens.

Pēc pieciem gadiem viens no ievērojamākajiem latviešu komponistiem Ē. Ešenvalds svinēs apaļu dzīves jubileju, tāpēc kultūras galvaspilsētas programmā ieplānots lielkoncerts ar priekulnieka skaistāko darbu izlasi.

Bet jau šovasar Svētās Trīsvienības katedrālē komponista mūzika skanēs Rīgas Doma ērģelnieka Aigara Reiņa, saksofonista Aigara Raumaņa, soprāna Viktorijas Pakalnieces un Liepājas jauktā kora “Intis”, ko diriģēs Ilze Valce, izpildījumā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz