Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

LMMDV modes skates tērpi raisa divējādas sajūtas

Nedēļas izskaņā koncertzālē ”Lielais dzintars” pulcējās modīgie liepājnieki. Ne vien tie, kas seko līdzi pēdējām tendencēm, bet arī radošie Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) Apģērbu dizaina izglītības programmas jaunieši, kas tērpus darina paši. Modes skate Mūzikas, mākslas un dizaina dienu kontekstā norisinās jau sesto gadu, tomēr katru reizi tā pārsteidz atkal un atkal no jauna.

19.06.2023 06:00

liepajniekiem.lv

Dizaina dienas, kas norisinās līdz pat 27. jūnijam, ir neatņemama Liepājas kultūrtelpas sastāvdaļa, ir pārliecināti mācībspēki un skolas audzēkņi.

Jāteic, ka skates, kuru laikā skolas absolventi prezentē savus kvalifikācijas darbus, ik reizi ir bagātīgi apmeklētas, kas mudina domāt, ka mode liepājniekiem patiešām liek sarosīties.

Šogad ar kvalifikācijas darbu apģērbu kolekcijām iepazīstināja 4. kursa audzēknes Kristīne Buce (sieviešu tērpu kolekcija “Krilles”) un Ella Gorbačova (sieviešu tērpu kolekcija “D.I.M.”).

“Tradicionālā modes skate topošajiem dizaineriem ir iespēja sevi apliecināt plašākai publikai atvērtā publiskā telpā, savukārt skatītāji var vērtēt paveikto.

Šogad gan koncentrējamies ne vien uz absolventu darbiem, bet rādām arī tās kolekcijas, ko radījuši 1.–4. kursu audzēkņi,” informē LMMDV Apģērbu dizaina izglītības programmas galvenais metodiķis Normunds Vamzis.

Šāds lēmums pieņemts gada sākumā, un jaunieši patiešām apņēmīgi, centīgi un azartiski pievērsušies saviem dizaina darbiem. ”Gads bija radošs un aizraujošs. Esam patiešām priecīgi, ka šogad savus darbus prezentēt varēs arī tie skolēni, kuriem tas ir pirmais vai otrais pašu radītais tērps.

Vēl viens no jauninājumiem, ka Ādas izstrādājumu dizaina nodaļa šogad rādīs veselas trīs kolekcijas. Iepriekš tie vairāk bija aksesuāri, bet šogad ir paplašināta amplitūda.

Kolekcijas ir saistošas un interesantas,”

N. Vamzis atzinīgi vērtē visu trīs Ādas izstrādājumu dizaina nodaļas studentu darbus.

Ieva Sofija Stendere piedalās ar rekonstruētu ādas apģērbu kolekciju “Synergy”, Ralfs Kadeks darbā “Variējamas variācijas” rāda aktuālus modes aksesuārus un jostu kolekciju, savukārt Adrians Veisbuks prezentē rotu kolekciju “Sapiensi”, kurā izmantoti senatnīgi dabas materiāli, kas atdzīvināti, tēlu ansamblī iemiesojot dabas pirmatnību un reizē arī pievilcību.

Ciešā sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina nodaļu skatē piedalījās arī bakalaura programmas studenti Jurģis Emīls Liepiņš, Alise Sedliņa-Brūdere ar tērpu kolekciju “Vajadzēs noģērbties” un Nils Alencevičs (ieguvis “Eco Baltia Vide” un “Zaļais punkts” balvu par ilgtspējīgākās kolekcijas konceptu un materiālu izvēli jaunrades darba izveidē) ar tērpu kolekciju “000000”.

“Tie ir mūsu bijušie audzēkņi, kas turpina attīstīties šajā jomā. Lepojamies, ka skatē klātesoša ir arī Džeinas Lubānes tērpu kolekcija “Nakryškoņs”. Džeina ir patiešām daudzsološa akadēmijas studente, Latvijas Mākslas akadēmijā viņa ieguvusi īpašu radošo stipendiju,” lepojas N. Vamzis.

Skates virstēma ir “Dekonstrukcija” – drosmīga un eksperimentāla, tas lieliski redzams tērpos, kas to nēsātājam nereti ir izaicinājums, dažu tērpu gatavošanai iztērēts viens plaukstas lieluma audums.

”Gribētos, lai skatītājs arī izprot to, ka modes apģērbam ne vienmēr jābūt velkamam, ejot ārā uz ielas.

Skolēniem un studentiem ir jāmācās, jāeksperimentē, jāiepazīst dažādi materiāli, audumi, silueti. Protams, var šūt vienas vienīgas žaketītes, bet tad attīstība apstājas. Eksperimentējot ar dažādo, jaunieši apgūst visas iespējamās tehnikas, un tad, kad būs vajadzība, viņi mācēs uzšūt kā izlaiduma, tā kāzu kleitu,” ir pārliecināts metodiķis.

Viņš apzinās, ka būs gan tērpu cienītāji, gan nīdēji, tomēr modē, tāpat kā mākslā, galvenais ir radīt emocijas, jo sliktākais, kas var būt, ja tērps atstāj vienaldzīgu.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz