Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Studija “Kursa” atklāj izstādi un gatavojas savai pusgadsimta jubilejai

Studija “Kursa” atklāj izstādi un gatavojas savai pusgadsimta jubilejai
14.02.2007 18:21

0

Atslēgvārdi

Nemaz nav tik vienkārši iztēloties biezus, adītus cimdus un šalles gandrīz vai kā vieglus, gaisīgus aksesuārus. Bet tieši tādu iespaidu atstāj Tautas lietišķās mākslas studijas “Kursa” tikko atklātā izstāde “Sasildi mani” Latviešu biedrības nama galerijā. Skatoties izstādi, saproti, cik daudz ir atkarīgs no tā, kā ekspozīcija tiek iekārtota. Ne reizi vien nākas sastapties ar gadījumiem, ka slikta izstādes iekārtojuma dēļ ļoti cieš arī paši eksponāti – tie vai nu raibumā pazūd, vai arī viens otru noēd.

Studija “Kursa” allaž atšķīrusies ar to, ka vienmēr lielu uzmanību pievērsusi ekspozīcijas iekārtojumam, tādēļ uzturējusi ilgstošu sadarbību ar konkrētu mākslinieku, kas to īsteno. Ilgus gadus kursiešu izstādes vienmēr ar noteiktu domu iekārtoja mākslinieks Andris Gēcis, kurš pāragri aizgāja saules ceļu. Tagad studijas vadītāja Ilma Rubene laimīgi atradusi jaunus ekspozīciju pastāvīgus veidotājus, un tie ir mākslinieki Iveta un Reinis Kuncīši. Viņu rokraksts ir atšķirīgs un tūdaļ pamanāms, jo bagātīgais cimdu, šaļļu, cepurīšu un roku sildītāju – mufīšu – klāsts pēc vienojošas krāsu gammas pie sienām izkārtots uz metāla stīpām, kas arī rada vieglumu.

“Šī izstāde mums nebija paredzēta,” atzīstas studijas vadītāja Ilma Rubene. “Bet viendien mūsu dalībniece Vilma Otrupe sacīja, ka ir daudz cimdu uzadīts, laukā kārtīgs sals, ir jārīko izstāde. Man ir liels gandarījums par mūsu sievām. Tāpēc ka, lai arī tas neticami izklausās, pēdējos gados tautas mākslas izstādēs adīti cimdi ir maz redzami, parasti tie ņemti no muzeju fondiem. Arī NATO sammitā daiļamata meistares piedalījās maz, vairākumā bija tādi cilvēki, kas to dara šad tad brīvajā laikā.  Jāteic, ka izstādē ir tikai neliela daļa no tā, ko patiesībā varējām parādīt. Vilma viena pati uzadījusi 80 cimdu pāru, bet izlikt varējām tikai kādus 20. Bet Iveta ar Reini bija strikti – izstādi nedrīkst pārblīvēt. Un viņiem bija taisnība. Izskatās labi, vai ne? Mums pašām prieks.”

 Izstādē “Sasildi mani” ar saviem adījumiem piedalās 23 meistares. Te ir gan tradicionālie, krāšņie dūrainīši, gan parasti reti rādītie mednieku jeb karavīru cimdi ar atsevišķi izadītu rādītājpirkstu un bagātīgi rotātiem stipri platiem valnīšiem, gan arī mūsdienu jaunatnes iecienītas cepurītes un, var teikt, ļoti modernas šalles.

“Šī izstāde mums bija vairāk tāds mīlestības darbs, jo visas domas un darbs saistās ar nākamo gadu, kad mūsu studija “Kursa” aprīlī atzīmēs savu 50.dzimšanas dienu,” atgādina Ilma Rubene. “Pie tam 2008.gadā būs arī Vispārējie latviešu dziesmu svētki, kad tradicionāli notiks tautas lietišķās mākslas lielās izstādes. Šī iemesla dēļ nākamceturtdien Rīgā, Tautas mākslas centrā, notiek sanāksme. Taču pa vidu, jūlijā, arī muzeja nodaļas “Liepāja okupāciju režīmos” vadītāja Aina Burija mūs uzaicināja rīkot izstādi. Adīt un aust – tas prasa daudz laika, bet faktiski tā mums jau pietrūkst.”

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Par adījumiem, kas redzami izstādē “Sasildi mani”, priecājās un interesējās dažādas paaudzes. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz