Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sv. Jāzepa katedrāles 100 gadu jubileja

Sv. Jāzepa katedrāles 100 gadu jubileja
27.07.2011 12:14

Atslēgvārdi

6. augustā aprit 100 gadu kopš iesvētīta Kurzemes diecēzes sirds – Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrāle. Tajā atrodas bīskapa sēdeklis. Sagaidot šos svētkus, paredzēti vairāki pasākumi, kuri atļaus gan tuvāk iepazīt dievnama skaistumu, gan uzzināt tā vēstures nianses, kā arī piedalīties svētku Svētajā Misē, portālu informē draudzes prāvests Gatis Mārtiņš Bezdelīga.

Ir svarīgi, ka cilvēkos veidojas apziņa – tas ir dievnams, kuru Dievs mums ir  uzticējis par zīmi pasaulei, šajā namā mēs varam apliecināt savu ticību.

30. augustā katedrāles dārzā un pašā dievnamā notiks plenērs “Katedrāles palete”. Tajā aicināts piedalīties ikviens Liepājas mākslinieks, kā arī gleznotāji no Sanktpēterburgas. Arī viesi no Vācijas. Katram dalībniekam tiks dāvāts audekls, bet tapušais darbs pēc ekspresizstādes turpat dārzā paliks katedrāles krājumā. Šajā pašā dienā pulksten 17 katedrāles torņa izstāžu zālē atklās Sanktpēterburgas mākslinieka  un muzeja “Царскосельская коллекция”  direktora Aleksandra Ņekrasova  izstādi “Grafiku cikls par evaņģēliju tēmām”, kas īpašs veltījums iesvētīšanas 100 gadu jubilejai. Sv. Jāzepa katedrāli ar muzeju  “Царскосельская коллекция”  saista vairāku gadu sadarbība. 2009. gadā  katedrāles tornī tika eksponēta Aleksandra Ņekrasova izstāde “Evaņģēliju motīvi”. Kopā ar muzeja izstāžu daļas vadītāju Andreju Kuzņecovu, kura fotoizstāde “Katedrāle” bija skatāma tornī 2010. – 2011. gadā, viņš arī Liepājas muzejā organizējis izstādes: “Divi skatījumi” un “Melnbaltā Pēterburga”.

5. augustā pulksten 14 katedrāles kūrijas pagrabzālē sāksies zinātniska konference. Tajā ar lasījumiem piedalīsies Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, RTU profesors Jānis Zilgalvis, Rundāles pils muzeja  latviešu mākslas nodaļas vadītājs Jānis Baltiņš un Liepājas muzeja kultūrvēstures nodaļas vadītāja Uļa Gintnere.

6. augustā, baznīcas iesvētīšanas dienā pirms simts gadiem, pulksten 11 notiks Svētā  Mise, kuru celebrēs Jelgavas bīskaps Antons Justs. Tai mūziku radījis komponists Rihards Dubra. Viņš sacerējis arī himnu, kuras vārdu autore ir mūžībā aizgājusī Sv. Jāzepa katedrāles draudzes locekle, dzejniece un dziedātāja, Aina Uldriķe. Misē piedalīsies Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi un koris “Laiks”.

Sagaidot iesvētīšanas simtgadi, esam izdevuši katedrālei veltītu bukletu, kuru, izmantojot Jāņa Gintnera un Vara Santa fotogrāfijas, izveidojusi Uļa Gintnere. Bet katedrāles dārzā iestādītas 12 egles. Tās ir Grobiņas kokaudzētavas “Īves” īpašnieka Daiņa Ozoliņa  dāvinājums.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz