Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sveic fotomākslinieku Jāni Lādīti 80 gadu jubilejā

Sveic fotomākslinieku Jāni Lādīti 80 gadu jubilejā
26.10.2010 11:56

Atslēgvārdi

Otrdien, 26, oktobrī Liepājas leģendārais fotomākslinieks un foto kolekcionārs Jāni Lādītis atzīmē 80 gadu jubileju. Domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde bija aicinājusi sirmo mākslinieku uz svinīgu pieņemšanu, lai sveiktu viņu lielajā dzīves jubilejā un pārrunātu Jāņa Lādīša jaunā fotoalbuma tapšanu, kurā būs atspoguļoti pilsētas vēsturē unikāli kadri 45 gadu garumā. 

”Jānis Lādītis ir īsts pilsētas patriots, kurš fotogrāfijās iemūžinājis Liepājai nozīmīgus vēsturiskus notikumus, kā arī no labas sirds dāsni dāvinājis pilsētai sava mūža darbu un aizraušanos – unikālu foto kolekciju, kas nav izmērāma naudā. Tā ir īsta goda vīra rīcība!”, pateicoties par visu, ko Lādītis devis pilsētai, uzsvēra Silva Golde. Mākslinieks joprojām ir īsts nemiera gars ar aizvien jaunām idejām, ko apliecina arī darbs pie fotoalbuma, piebilda Golde.

Kā atzīmēja pats mākslinieks, viņam šogad ir vairākas zīmīgas jubilejas – 80 gadu dzīves jubileja, 50 gadi, kopš viņš sevi sauc par liepājnieku un 45 gadi, kopš viņš sācis darboties toreizējā fotoklubā, kas šodien kļuvusi par Tautas fotostudiju ”Fotast”.

Novembrī Liepājas muzeja nodaļā ”Liepāja okupāciju režīmos” K.Ukstiņa ielā 7/9 plānots atklāt Jāņa Lādīša fotoizstādi ”Mani 45 gadi fotogrāfijā”. Noslēgumu izstādei gada beigās plānots atzīmēt ar jaunā fotoalbuma atvēršanas svētkiem.

Grāmata būs foto stāsts par to, kā Jānis Lādītis redzējis Liepājas vēsturi 45 gadu garumā. Fotogrāfijas albumam ar vairāk nekā 40 unikāliem kadriem mākslinieks atlasījis pats no daudziem tūkstošiem foto negatīvu. Mājās vannas istabā jau esot sagatavots palielinātājs, ar kuru bildes viņš apstrādāšot pats vecajā tehnikā, stāsta Jānis Lādītis. Fotoalbuma tapšanā Jānim Lādītim palīdz fotogrāfs Varis Sants. Grāmata iznāks 10 000 tūkstošu eksemplāru tirāžā, to finansiāli atbalsta arī Liepājas pašvaldība un vairāki sponsori. 

Fotomākslinieks Jānis Lādītis ir Starptautiskās Foto federācijas biedrs, Latvijas Fotomākslinieku savienības biedrs, vecmeistara Mārtiņa Butlera prēmijas laureāts, ar panākumiem piedalījies vairāk nekā 50 starptautiskās izstādēs. J.Lādītis ir Tautas fotostudijas dalībnieks, kluba “Optimisti” dalībnieks, divkārtējs titula ”Gada liepājnieks” ieguvējs. J.Lādītis ir ne tikai starptautiskas klases fotomākslinieks, bet arī foto kolekcionārs. Visus šos gadu desmitus J.Lādītis aizrautīgi vācis un rūpīgi krājis kolekciju, kurā ir ne tikai senas fotogrāfijas par Liepāju 19. un 20. gadsimtā, bet arī fotoaparāti, profesionālas grāmatas un albumi par fotogrāfiju un fotografēšanu, preses izdevumi, dažādi foto piederumi utt.

Viņa foto kolekcija guvusi augstu starptautisku vērtējumu. Sirmais foto meistars šo kolekciju 2004. gadā uzdāvināja Liepājai, pēc vairāku gadu ceļošanas no vienas vietas uz citu tā atradusi mājvietu Liepājas Muzeja nodaļā ”Liepāja okupāciju režīmos”.

Gunta Jākobsone,
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz