Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Svētums – pienākums, nevis greznība

Svētums – pienākums, nevis greznība
28.10.2011 14:22

1.novembrī katoliskā Baznīca visā pasaulē svin Visu svēto dienu, godinot gan par svētiem oficiāli pasludinātos, kā piemēram, svētīgo māti Terēzi no Kalkutas un pāvestu Jāni Pavilu II, gan arī nepazīstamos svētos, kuriem Baznīcas kalendārā nav veltīta īpaša diena.

Gatavojoties Visu svēto dienai, jau 28. oktobra vakarā Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē topošās Katoļu Jaunatnes biedrības jaunieši aicina piedalīties lūgšanu naktī  “Tukšos vārdus aizvietoju ar lūgšanām”.  

Pulksten 20.00 Liepājas sv. Jāzepa katedrāles tornī notiks izstādes atklāšana “Ceļā kopā ar Jēzu”, kas būs atvērta visu novembri. Izstādē būs skatāmas fotogrāfijas un video materiāli par Katoļu Jaunatnes biedrības līdzšinējo darbību. Pulksten 22.00 varēs pievienoties slavēšanai jeb Dieva pielūgsmei, ko vadīs jaunieši, dziedot un spēlējot mūzikas instrumentus. Būs iespēja vērot arī jauniešu veidotu uzvedumu par laiku. Pusnaktī paredzēta Svētā Mise, pēc tam – draudzīgas sarunas un lūgšanas visas nakts garumā.

Jau agrīnajos kristietības pirmsākumos ticīgie nakti pirms Svēto dienas pavadīja nomodā. Līdzīgi tas bija arī pirms Lieldienām un Ziemassvētkiem. Šajā naktī jeb vigīlijā notika sagatavošanās svētkiem ar lūgšanām, dziesmām un dievkalpojumiem.

1.novembri kā Visu svēto dienu iedibināja Gregors III, kurš bija pāvests no 731. līdz 741.gadam. 1.novembrī viņš konsekrēja kapelu Romā Sv. Pētera bazilikā, to veltot visiem svētajiem. 834.gadā pāvests Gregorijs IV izsludināja šos svētkus visā Baznīcā.

“Svētums gluži vienkārši ir Dieva dzīve un darbība caur mums. Tā nav greznība, bet mūsu pienākums,” reiz teica svētīgā māte Terēze, kura ļāva, lai Dievs mīl ikvienu ar viņas starpniecību. Arī šī gada 1. maijā par svētīgo pasludinātais Jānis Pāvils II bija vienkāršs un sirsnīgs attiecībās ar jebkuru sastapto cilvēku. Tāpat kā mātei Terēzei, arī pāvestam Jānim Pāvilam II piemita patiess prieks. “Es priecājos. Priecājieties līdz ar mani!” – ar šiem  vārdiem Svētais tēvs arī šodien aicina mūsdienu cilvēku sekot viņa piemēram. Līdzīgi mēs varam mācīties arī no citu svēto dzīvēm.

Visu svēto dienai seko Mirušo piemiņas diena, ko katoliskā Baznīca 2. novembrī atzīmē jau kopš 11. gadsimta. Šajā dienā ticīgie, apmeklējot Svētās Mises un dodoties uz kapiem, lūdzas par mūžībā aizgājušajām dvēselēm. Lūgšanas par mirušajiem ir vissenākā kristīgā tradīcija. Katrā Svētajā Misē Baznīca lūdzas par ikvienu cilvēku, kas atstājis šo pasauli. Pieminot mūžībā aizgājušos, ticīgie lūdzas, lai Dievs stiprina viņu ticību Kristum, kas ir augšāmcelšanās, un cerību, ka arī mirušie sasniegs augšāmcelšanos.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz