Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tauta stāv aiz mums

Tauta stāv aiz mums
Foto: Egons Zīverts
27.06.2019 21:10

liepājniekiem.lv

Atslēgvārdi

Liepājas ostas flotes kuģu taurēm skanot, pa trapu uz tvaikoņa “Saratov” uzkāpj Tautas padomes priekšsēdētājs Jānis Čakste. Pēc tam, liepājnieku gaviļu sveikta, Muitas laukumā nokāpj Pagaidu valdība ar Kārli Ulmani priekšgalā. Nu ostmalā satiekas 1919. gads un 2019. gads – divi Valsts prezidenti, divu valdību ministri, bet viena tauta.

Vēsturiskā notikuma “Kuģa “Saratov” sagaidīšanai Liepājā – 100″ rekonstrukcija šovakar aizsākusi pasākumu virkni trīs dienu garumā. Ar dziesmām, valstsvīru un diplomātu vēsturiskajām runām, kas šai pašā vietā skanējušas tieši pirms simt gadiem, atzīmēts nozīmīgais notikums – Latvija kļuva par valsti ar zemi, valdību un tautu tai blakus. “Pagaidu valdība šodien sāk darbu no jauna,” vēlreiz izskanēja J. Čakstes vēsturiskie vārdi. Koris Alfrēda Kalniņa vadībā sveica ministrus ar dziesmu “Dievs, dod mūsu tēvu zemei”. “Aizmirsīsim šinī brīdī grūtības, sadosim rokas un lūkosim uz priekšu!” uzrunā aicināja K. Ulmanis. “Mēs zinājām, ka tauta stāv aiz mums,” viņš pateicās cilvēkiem par pacietību un uzticību.

“Mums nav jārada mīti par mūsu valsts vēsturi, mums ir ļoti daudz patiesu notikumu, kuros cilvēki parādījuši savu varonību,” teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis. 

“Par Latvijas Pagaidu valdības darba cēlienu uz kuģa “Saratov” poētiski mēdz teikt – “republika uz ūdens”. Es gribētu teikt – tā bija republika Latvijas cilvēku sirdīs, kad teju visi noticēja neatkarīgas Latvijas idejai un bija motivēti doties cīņās par savu valsti,” teica politiķis. Valsts prezidents norādīja, ka notikumi pirms simts gadiem vienmēr atgādinās par varonību un uzvarām, kuras guvām kopā ar mūsu sabiedrotajiem.

“Valdība bija tik tuvu tautai,” par svētkiem priecājās liepājnieki. Pēc dziesmām un uzrunām svētku gājienā no Vecās ostmalas uz Jāņa Čakstes laukumu kopā ar pilsētniekiem devās Raimonds Vējonis, vairāki ministri, Liepājas pilsētas domes vadība.

Vēsturiskajai rekonstrukcijai sekoja gājiens no Vecās ostmalas uz Jāņa Čakstes laukumu, kur svinības turpinājās ar NBS Štāba orķestra priekšnesumiem, koru sadziedāšanos un ASV, Francijas un Apvienotās Karalistes kolektīvu piedalīšanos.

Rīt, 28. jūnijā pulksten 20 laukumā pie Muitas mājas paredzēts svētku koncerts “Ar prieku un gandarījumu”. Dienas noslēgumā, pulksten 22.30, laukumā pie Muitas mājas norisināsies zaļumballe 20. gadsimta sākuma noskaņās. Trešā svētku diena sāksies 29. jūnijā pulksten 12. Visas dienas garumā laukumā pie Muitas mājas un Liepājas vēsturiskajos kvartālos norisināsies pasākumi ģimenēm un bērniem “Pirms 100 gadiem Liepājā”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz