Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Teātris skatītāju vērtējumam nodos pēc Raiņa lugas un tautasdziesmu motīviem radīto mūziklu “Pūt, vējiņi!”

Teātris skatītāju vērtējumam nodos pēc Raiņa lugas un tautasdziesmu motīviem radīto mūziklu “Pūt, vējiņi!”
27.10.2011 15:52

Atslēgvārdi

Lāčplēša dienā jeb 11.novembrī Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudētais mūzikls “Pūt, vējiņi!”, kas veidots pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem.

Raiņa lugu “Pūt, vējiņi!” Liepājas teātrī jaunās skaņās pārveidojuši komponists Kārlis Lācis, dzejnieks un dziesmu tekstu autors Jānis Elsbergs, kā arī režisora dramaturģiskā līdzstrādniece Evita Mamaja.

Jaunajā mūziklā piedalīsies gandrīz visi Liepājas teātra aktieri, un Baibas lomā ar teātra aktrisi Everitu Pjatu dublēsies dziedātāja Aija Andrejeva. Mūziklā Ulda lomā iejutīsies Edgars Pujāts, Gatiņu atveidos Kaspars Kārkliņš, Zani – Agnese Jēkabsone, Didzi – Egons Dombrovskis, Ciepu – Sigita Jevgļevska, māti – Inese Kučinska, bet Andas lomā dublēsies Signe Ruicēne un Madara Melne.

Režisoram Dž.Dž.Džilindžeram mūzikls “Pūt, vējiņi!” ir pirmā sastapšanās ar latviešu klasiku. “Libreta tapšanā mums bija daudzi strīdi, taču ātri sapratām, ka no Raiņa rakstītā nevar un arī nevajag tālu aiziet, jo šis stāts jau savā saturā ir diezgan spēcīgs. Jebkādas novirzes no pamattēmas bija acīm redzami nevajadzīgas. Šajā iestudējumā atkāpi no Raiņa radījām vienīgi Zanes tēlam, kas mūziklā atklāj otru sāpīgo līniju. Ja filmā Zane ir interpretēta atbaidoši, kurai skatītājiem negribas just līdzi, tad mūsu gadījumā Zane ir apstākļu upuris – cietēja bez kādām satīriskām iezīmēm,” šodien žurnālistiem stāstīja režisors.

Iestudējumam mūziklu ne tikai sarakstījis, bet arī ieskaņojis Kārlis Lācis, kuram šī ir pirmā reize, kad tiek rakstīta mūzika tieši mūziklam. Viņš atklāja, ka jau kādu laiku atpakaļ bija sprieduši ar režisoru, ka vajadzētu kādu materiālu iestudē, apsverot ideju pat radīt kādu darbu pilnīgi no jauna, taču tad nācis piedāvājums no Liepājas teātra par “Pūt, vējiņi!” iestudēšanu, kam režisors uzreiz piekritis.

“Izlasot Raiņa lugu, šķita, ka mūziku būs diezgan grūti sarakstīt, taču rezultātā muzikālais materiāls tapa diezgan ātrā laikā. Pagājušajā nedēļā viesojos Liepājas teātrī, lai palūkots, kas no tā visa sanācis, un varu teikt, ka iestudējums būs kolosāls,” apgalvoja Lācis.

Komponists neskopojās arī ar uzslavas vārdiem aktieriem, jo, pēc Lāča teiktā, šie teātra aktieri ļoti labi dzied un tiek galā ar viņa radīto mūziku. “Liepājas teātra aktieri visi ļoti labi dzied. Jau tad, kad Dž.Dž.Džilindžers šajā teātrī iestudēja drāmu “Hanana”, viņš izrādē ielika manu komponēto mūziku, un tad, kad ierados teātrī, lai paskatītos gala rezultātu, biju šokēts par to, cik lieliski visi aktieri dzied un tiek ar visu galā. Parasti jau rīdzinieki domā, ka Liepājas un Valmieras teātri ir provinciāli, bet ar tādu atdevi kā strādā Liepājas teātra aktieri, nekur citur līdz šim neesmu saskāries,” uzsvēra komponists un mūziķis. Tāpat viņš piebilda, ko ļoti svarīgi ir tas, ka pats režisors ir klāt visa darba radīšanas procesā, nevis paņem jau gatavu materiālu, iestudējot to uz skatuves.

Mūzikls “Pūt, vējiņi!” būs arī pirmā reize, kad ne tikai Liepājas teātrī, bet arī nopietnā izrādē piedalīsies dziedātāja Aija Andrejeva. Viņa minēja, ka ikdienu cenšas strādāt ar sevi, lai pēc iespējas labāk sanāktu atveidot Baibas lomu. “Cauru diennakti domāju, ko jūt un domā Baiba, tādēļ tagad esmu sapratusi, ka aktieru profesija ir ļoti sarežģīts darbs. Esmu priecīga, ka režisors uzaicināja mani piedalīties. Dalība šajā mūziklā man ir liels izaicinājums un pārbaudījums,” pauda dziedātāja.

Savukārt aktieris Edgars Pujāts, kurš jau līdz šim piedalījies muzikālās izrādēs un mūziklā “Vestsaidas stāsts” skaidroja, ka, iepazīstoties Lāča sarakstīto mūziku “Pūt, vējiņi!”, pirmo reizi bijis tā, ka muzikālais darbs emocionāli piesaistījis jau no pirmajām taktīm.

“Pateicoties šim mūziklam, esmu sācis darīt arī tādas lietas, kuras līdz šim nedarīju. Piemēram, tagad dziedu no notīm, kā arī esmu sācis apmeklēt trenažieru zāli, jo man izrādē ir jāmīl jaunā Baibiņa,” minēja aktieris.

Liepājas teātra valdes loceklis Herberts Laukšteins uzsvēra, ka sapņi piepildās. “Vakar noskatījos mūzikla mēģinājumu un biju laimīgs. Radošā kompānija, kas strādā ar šo iestudējumu, ir laba komanda ar talantīgiem cilvēkiem, tādēļ rezultāts ir ļoti labs,” apgalvoja Laukšteins.

Mūzikls veidots Raiņa iecerētajā mistiskajā senatnē, līdz ar to etniskais ietvars palicis ļoti spēcīgs, taču tai pat laikā mūzikā būs saklausāms kaut kas no tango, no krievu romancēm un mūziķa Gorana Bregoviča raksturīgās mūzikas.

Izrādei scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, kostīmus – Ilze Vītoliņa, bet iestudējuma horeogrāfe ir Inga Krasovska.

“Pūt, vējiņi!” ir Liepājas teātra 105.teātra sezonas vērienīgākais iestudējums. Kā atklāja Liepājas teātra valdes loceklis, arī nākamajā teātra sezonā iecerēts iestudēt jaunu mūziklu, kas, iespējams, būs “Trīsgrašu opera”, kas ir viena no populārākajām Bertolda Brehta lugām.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz