Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tēlnieks Egons Peršēvics pašizolējas darbnīcā

Tēlnieks Egons Peršēvics pašizolējas darbnīcā
Egona Peršēvica veidotā trīs metrus augstā skulptūra "Jūras mātes nolaupīšana" ir daļa no vērienīga četru mākslinieku kopprojekta. (Foto: no Egona Peršēvica personīgā arhīva)
25.04.2020 06:00

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Tēlnieks Egons Peršēvics šo laiku, kad neatkarīgi no pārstāvētās profesijas savā ikdienā vairāk vai mazāk esam ierobežoti visi, tēlaini dēvē par Covid brīvdienām. “Man šķiet, ka māksliniekiem šis ārkārtējais stāvoklis īpaši neko nemaina, viņi arī iepriekš dienas vadīja, pašizolējušies savās darbnīcās,” saka Egons.

“Liels prieks, ka neesam ierobežoti pilnībā un drīkstam pārvietoties ārpus mājām, lai tiktu līdz šīm darbnīcām. Personīgi manā dzīvē nekas būtiski nav mainījies. Jā, kopējais skrējiens ir mazinājies – cilvēki vairs neķer un negrābj visu pēc kārtas. Jūtos ļoti ērti,” tēlnieks skaidro. Lielākais grūtums esot, ka bērnudārzi ir ciet, lai gan, no otras puses, tas ir arī ļoti liels pluss – ģimenei sanākot atvēlēt krietni vairāk laika nekā pirms tam. Bērni gan skumstot, ka omītes un opapi nevar braukt ciemos. Arī pats mākslinieks labprāt ar draugiem uzrīkotu kādu grilēšanas pasākumu, tomēr… nedrīkst.

“Ikdienas dzīve ir mainījusies mums visiem, tā vienkārši ir. Dienas ritms šobrīd tāds jocīgāks, bet cilvēks ar laiku pierod pie visa, arī pie bērniem darba vidē. Savā ziņā Liepāja ir pateicīga vieta, pilsēta nav liela, visur var izstaigāt kājām. Pludmale darba dienas vidū gan izskatās neparasti – kā svētdienā. No malas to redzot, nevar nosaukt citādi kā par Covid brīvdienām.” Gadījumā, ja ārkārtējā situācija ieilgs, tas, kas Egonu satrauks tīri praktiskā ziņā, ir ekonomiskā situācija. “Kad atlabām no iepriekšējās krīzes, ilgu laiku dzīvojām ļoti, ļoti labi un pamazām sākām pat piemirst, ka var būt arī slikti. Šis mums atgādina, ka var būt sliktāk. Protams, ceru, ka nekas ārkārtīgi slikts nebūs, lai gan… tie apokalipses jātnieki jau jāj,” smej tēlnieks. “Konspirācijas teorijas ir tās, kas šajās dienās uztur humoru. Jau ilgu laiku apokalipšu vēstnešiem nebija darba, viņi bija nozuduši, nu atkal ir aktivizējušies. Apokalipse ir normāla lieta, kuas vienmēr ir pastāvējusi cilvēku kultūrā,” stāsta Egons.

Pats mākslinieks gan laiku velti netērē un ir sācis darbu pie vērienīgas, vairāk nekā trīs metrus augstas skulptūras.

“Tā paredzēta izstādei, kas nākamgad būs “Lielajā dzintarā”. Tēlniecība ir ļoti laikietilpīgs mākslas veids, to nevar tā ātri, līdz ar to, no brīža, kad Latvijā tika izsludināts ārkārtējais stāvoklis, es ķēros šim darbam klāt. Tas aizņems vismaz trīs mēnešus un paredzēts kopējam četru neatkarīgu mākslinieku projektam,” atklāj Egons.

Izstāde būs turpinājums Ulda Rubeža un E. Peršēvica nesenajai ekspozīcijai “Nekurienes vidū”. Šoreiz projektā pieaicināta arī Ieva Rubeze, kura pazīstama ar savu darbību mākslinieku grupā “F5”, un mākslinieks Raids Kalniņš. Paralēli izstādei plānotas arī sarunu pēcpusdienas ar māksliniekiem un pieaicinātajiem viesiem par mūsdienu mākslu un tās lomu sabiedrībā, atklāj mākslinieks. Katrs no iesaistītajiem autoriem, liekot lietā savas prasmes, mēģinās stāstīt, kā tas ir – būt cilvēkam šeit. “Parasti liepājnieki uz jūru neiet. Tās šalkšana ir baltais troksnis, pie kā šejienieši ir tik ļoti pieraduši, ka to nedzird, tās smaržu nesaož. Tās ir ļoti īpašas attiecības, un izstāde ir mūsu skatījums uz tām,” paskaidro tēlnieks. “Tas ir stāsts par jūru, par tās jēdziena dziļumu, par to, ka cilvēks pazūd šī bezgalīgā dziļuma priekšā. Vēlmi atrasties tās tuvumā līdz galam izskaidrot nevar, un tomēr tie esam mēs – cilvēki pie jūras.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz