Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tēlnieks Kārlis Īle plūc laurus Starptautiskā ledus skulptūru festivālā

Tēlnieks Kārlis Īle plūc laurus Starptautiskā ledus skulptūru festivālā
28.01.2011 11:15

Latvijas ledus tēlnieki Kārlis Īle, kurš veidojis arī Liepājas himnas skulptūras, un Agnese Rudzīte šonedēļ uzvarējuši Habarovskas 10. Starptautiskā ledus skulptūru festivālā “Ledus fantāzija”, ziņo portāls Delfi.

Festivālā piedalījās mākslinieki no dažādiem Krievijas reģioniem, gan arī Eiropas valstīm (Spānijas, Latvijas, Lietuvas, Portugāles, Somijas un Francijas).

Kārlis Īle uzvarētāja laurus Habarovska plūca jau pērn – komandā ar Krievijas tēlnieci Natāliju Čistjakovu. Šoreiz viņa komandas biedre bija latviešu tēlniece Agnese Rudzīte, kura plašākai publikai pazīstama ar savu dalību Jelgavas Starptautiskajos Ledus skulptūru festivālos un Ikšķiles Starptautiskajā Vides mākslas festivālā.

Ledus skulptūru festivāls Habarovskā aizsākās ar 90 minūšu ilgu zibens turnīru, kura laikā māksliniekiem bija jāizgatavo skulptūra no 1 m augsta, 1 m plata un 0,5 m bieza ledus bloka. Šajā kārtā Latvijas komanda startēja ar skulptūru “Reiz pilsētā”, kuru fotografēties kārie skatītāji diemžēl salauza, pirms žūrija paspēja to novērtēt.

Pēc tam sākās darbs pie lielās ledus skulptūras, ko mākslinieki no divus metrus plata, divus metrus augsta un 0,4 m bieza ledus bloka varēja darināt trīs dienas. Latvijas komanda pārsteidza festivāla apmeklētājus un žūriju, izmantojot novatorisku tehnoloģisko risinājumu.

Viengabalaino ledus bloku viņi sadalīja daudzos gabalos un vēlāk, skulptūras veidošanas gaitā, atkal sasaldēja kopā, pilnībā mainīdami ledus sākotnējos izmērus. Rezultātā tapa 3 m augsta un 4,5 m plata trīs dimensionāla kompozīcija “Sapnis nomodā”. Latvijas komanda pēdējā brīdī atteicās no savās skulptūras sākotnējās ieceres un skulptūras “Sapnis nomodā” ideja radās spontāni, bez iepriekšējām skicēm, vien ļaujoties Krievijas tālo austrumu sajūtām. Habarovskā abiem tēlniekiem arī gadījās piedzīvot ļoti retu parādību – ziemas varavīksni, kas ietekmēja skulptūras kompozicionālo risinājumu.

Ledus skulptūra “Sapnis nomodā” attēlo uz kāda Habarovskas jumta sēdošu trauslu pilsētas sargeņģeli brīdī, kad viņš ir aizsapņojies. Šis mirkļa sapnis ilgst mūžību un viens eņģeļa spārns sākas ziemā, bet otrs iesniedzas vasarā. Sargeņģeļa pakājē iezīmējas pilsētas aprises, kuras viņš tikko jaušami ieskauj ar saviem spārniem.

Latvijas komandas skulptūra tika atzīta par Habarovskas 10. Starptautiskā ledus festivāla labāko darbu un papildus godalgotajai pirmajai vietai, konkursa žūrija īpaši uzteica Latvijas komandas radošo tehnisko risinājumu, kā arī formas un satura vienotību.

Delfi

Publicitātes foto.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz