Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tēmas, ko nevar izteikt dzejā

Tēmas, ko nevar izteikt dzejā
Foto: Egons Zīverts
09.01.2019 07:09

"Kurzemes Vārds"

Gads ar jaunu grāmatu iznākšanu sācies divām Liepājas rakstniecēm. Andras Manfeldes pasaka “Vēja Vīrs un mēs” nākusi klajā izdevniecībā “Latvijas mediji”, bet Sandras Vensko romānu “Adele” izdevusi “Dienas Grāmata”.

“Vēja Vīrs un mēs” ir A. Manfeldes divpadsmitā grāmata, tās atvēršana ceturtdien, 10. janvārī, notiks Ventspilī. “Varbūt Liepājā vairs nerakstīt par mani?” saka autore, bet ne tāpēc, ka viņas jaunāko pasaku bērniem ar pašas veidotām ilustrācijām iedvesmojusi Ventspils un Ventas krasts. “Man par grūtu palika šeit vienai audzināt bērnus. Es noguru no Karostas, lai gan man tā ir ļoti mīļa, bet tā nav vieta, kur vienai ilgi uzturēties ar bērniem kā salmu atraitnei,” Andrai ir diezgan privāti iemesli doties prom no Liepājas. “Man ir sajūta, ka dzīvoju nodevības ēnā,” viņa atzīst. A. Manfelde Liepājā, Karostā, kur mitinājās arī iepriekš un uzrakstīja vairākas ar šo vietu saistītas grāmatas, bija atgriezusies 2017. gada vasarā, bet nu viņas mantas esot sapakotas. Rakstniece pašlaik uzturas Dubultos, Rakstnieku jaunrades namā, kur viņas iecerētajā grāmatu sērijā top pasaka par Kuldīgu, pagaidām tās nosaukums esot “Pilsēta bez pieaugušajiem”.

A. Manfelde par jauno grāmatu saka, ka šoreiz ilustrācijas tapušas jau apzinātāk – sakausējot tās ar tekstu. Pirmo viņa pati ilustrēja iepriekšējo pasaku “Kurš no mums lidos?”, kuras darbība notika Karostā. “Tagad es atradu jaunu veidu – zīmēt konkrētu vietu, ainavu, stilizējot to un piezīmējot klāt varoņus. Brīnumainie notikumi risinās pilsētas ainavās, kurās skatoties arī man ienāca prātā sižets,” stāsta Andra.

“Adele” ir S. Vensko otrais romāns. Pirmais, “Maigā okupācija”, izdots 2014. gadā. Autore stāsta, ka šogad plānots izdot arī dzejas grāmatu, taču viņa jau sākusi darbu pie sava trešā romāna: “Lielproza ir izaicinājums. Es zinu, par ko gribu rakstīt, un tās tēmas dzejā nevar izteikt. Lielā proza ir arī ļoti interesanta – četrus gadus vākt materiālus un rakstīt. Cilvēka izpēte man vienmēr ir šķitusi interesanta.” Romāns neesot tikai par sievieti, bet gan “par mums visiem, par liekiem, kas bija un kādi ir, par to, kā mēs dzīvojam”. Grāmatas atvēršanas svētki Liepājā gaidāmi februāra sākumā.

Romāna vāka noformējumā ir izmantota S. Vensko glezna “Adele”. Autore atzīst, ka neesot profesionāla māksliniece, bet beidzamos gados mēģinot pateikt arī zīmējumos to, ko jūt. “Kad grāmata bija gandrīz jau uzrakstīta, šī bilde vienkārši uzbūrās. Es skatījos uz saviem mazdēliem… tā ir, kad dzimtā skatās uz acu skatiem, uz vaibstiem, kad ir tuvi cilvēki riņķī. Glezna sekoja kā noslēgums grāmatai, un izdevniecība to uzlika uz vāka,” pastāsta Sandra. Pašlaik viņa vāc informāciju jaunajam romānam, kas būšot par Latviju ar atkāpi vēsturē.

Abas grāmatas izdotas ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz