Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tēti, tev tas ir jāredz. Liepājas teātrī tapis iestudējums “Tēvs klusums”

Vispirms koncerts, kurā jubilārs maestro diriģē latviešu kora dziesmu zelta klasiku, pēc tam – trakulīga pašdarbnieku ballīte. Turpat vienā telpā, tomēr absolūti citā pasaulē ceļu pie tēva meklē jauna sieviete. Viņi viens otru sastop, bet vai tāpēc sakrustojas paralēlās taisnes?

Tēti, tev tas ir jāredz. Liepājas teātrī tapis iestudējums “Tēvs klusums”
Foto: Egons Zīverts
16.04.2024 06:00

liepajniekiem.lv

Atbildes meklējumus uz šo un citiem jautājumiem piedāvā režisora Valtera Sīļa jaunais iestudējums “Tēvs klusums” Liepājas teātrī.

Lugu sarakstījusi Rasa Bugavičute-Pēce, tai ir autobiogrāfisks pamats, saistīts ar viņas tēvu Jāni Zirni, taču dramaturģe uzsver: “Svarīgākais visā ir galvenā ideja, lielā doma, ko paķidāt, nevis izstāstīt “re, kā man gāja!”.

Nolēmu uzrakstīt, kā tas ir, kad esi dzīvojis bez viena vecāka, satiec viņu, bet nav jau iespējams atgūt to, kas palaists garām.

Apkārtējo atsaucība par šo tēmu bija milzīga, tā mani iedrošināja.”

Ņemot vērā iestudējuma abu cēlienu atšķirīgo dabu, režisors izrādei devis žanrisko apzīmējumu – koncerts un balle.

Iestudējumā darbojas Liepājas koris “Laiks”.

“Šajā izrādē ir vairāki interesanti izaicinājumi, piemēram, kā satikties teātra mākslai ar kora mākslu tā, lai katrs varētu sevi parādīt no stiprākās puses,” saka V. Sīlis.

Tēva lomā ir Ģirts Krūmiņš, kurš Liepājas teātrī strādā pirmo reizi. V. Sīļa piedāvājums spēlēt Liepājā aktierim bijis negaidīts.

“Izlasīju Rasas lugu, mani tā ļoti uzrunāja, un es sapratu, ka riskēšu. Riski bija tādi, ka ļoti maz laika un daudz teksta. Taču man šeit ir ideāli apstākļi, ka varu nodoties tikai šim piedzīvojumam un veltīt tam visu laiku.

Liepājas teātrī jūtos mājīgi radošā nozīmē, jo man svarīga ir harmoniska vide,”

pauž Ģ. Krūmiņš.

“Mani ļoti nodarbina manis paša attiecības ar tēvu, tāpēc luga sasaucās ar manu dzīvi, varēju identificēties ar to.”

Aktierim izrādē patiešām ir jādiriģē koris, tāpēc Ģ, Krūmiņš pateicīgs brīnišķīgajiem palīgiem, kas ļoti atbalsta, horeogrāfei Kristīnei Brīniņai un kora “Laiks” diriģentei Ilzei Balodei.

Diriģente stāsta, ka daudz domājusi, kā aktierim palīdzēt, jo izrādē jāsajūt un jāsavienojas ar kori, kas tomēr vislabāk saprotas ar savu diriģentu un nav radis pie citiem.

“Viņš ir fantastisks un apbrīnojams aktieris un personība,”

Ģ. Krūmiņu raksturo I. Balode.

Koristu iestudējumā ir vairāk nekā dziedātāju, jāiesaistās skatuves kustībās, dažiem pat ir mazas lomiņas.

“Es nebeidzu apbrīnot koristus, savus cilvēkus, par viņu darbaspējām, uzticēšanos un ļaušanos,” saka diriģente.

“Laika” dziedātāji bieži vien parakstoties uz projektiem, līdz galam neaptverot, ko tie prasīs, tomēr pirmo reizi korim būs jāpiedalās izrādēs vairāku sezonu garumā.

Esot iespējas citam citu aizstāt, taču I. Balode stāsta, ka iestudējuma veidošanas laikā uz pilnu slodzi bijuši iesaistīti koristu ģimenes locekļi, jo mēģinājumi notika otrajā maiņā, kad dziedātāji bija brīvi no pamatdarba.

“Baudu to, ka varu citām acīm redzēt savus cilvēkus un viņos iemīlēties.

Saturs saistās ar manu personīgo dzīvi, jo arī es esmu diriģente un mamma, zinu, ko prasa šis darbs, un ir ļoti daudz vielas pārdomām,” atzīst I. Balode.

R. Bugavičute-Pēce pirmoreiz varējusi izmantot iespēju dramaturģiski iekļaut kori, kas seno grieķu lugās bija norma – stāstnieks, procesu bīdītājs.

“Korim ir saturiska funkcija – tā ir divu galveno varoņu paralēlā dzīve, ar kuru ir jārēķinās. Viens tajā dzīvo, bet otram tas kaut kā ir jāsaprot,” saka autore.

(No kreisās) Ilze Balode, Ģirts Krūmiņš un Rasa Bugavičute-Pēce, gatavojoties iestudējuma ”Tēvs klusums” pirmizrādei. Foto: Egons Zīverts

Viņa gribējusi, lai aktrise meitas lomā zina, kā ir būt mammai.

“Jo tad, kad pašam ir bērni, par savu attiecību pieredzi ar vecākiem sāc domāt citās kategorijās un saprast viņus daudz labāk.

Saproti, uz kādiem grābekļiem pats mēdz uzkāpt un cik tie ir neredzami un negaidīti.

Agnese Jēkabsone atbilst manai sajūtai par to, ko gribētu no Maijas dabūt ārā. Un Ģirts neticami atbilst manai sajūtai par tēvu!” norāda dramaturģe.

Vai Rasa guvusi atbildes uz personiskajiem jautājumiem? “Domāju, ka par tiem cilvēks domā visu savu dzīvi un līdz absolūtām atbildēm nevar nonākt. Galvenais ir atļaušanās meklēt atbildes, jo daudzi nenonāk pat līdz tam.

Kolēģe nopirka biļeti uz pirmizrādi un aizsūtīja e-pastā savam tētim, sakot, ka tev tas ir jāredz. Ja notiek šādi, ir bijis vērts šo stāstu stāstīt. Man jau gadus piecus iespēja rakstīt ir kā savdabīgs tilts uz komunikācijas iekustināšanu,” viņa atzīst.

Pārējās lomās: Inese Kučinska, Kaspars Gods, Anda Albuže, Laura Jeruma, Kintija Stūre, Agnija Dreimane, Madara Kalna, Gatis Maliks, Kārlis Artejevs un Hugo Puriņš.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz