Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Biedrības namā apskatāma fotoizstāde “Tētis Zviedrijā – Tētis Latvijā”

“Kopš esmu bijis bērna kopšanas atvaļinājumā, es pavisam jaunām acīm un ar citu sapratni skatos pats uz savu mammu. Man likās, ka būt mājās ar bērnu būs viegli, bet tikai tagad esmu sapratis, cik daudz darba un nervu tas patiesībā prasa,” – tā ir viena no atziņām, ko fotoizstādē “Tētis Zviedrijā – Tētis Latvijā” secinājis kāds no fotogrāfijā iemūžinātajiem tētiem.

12.10.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Viņš piefiksēts brīdī, kad mēģina savākt savas mazās meitiņai matus divās astītēs, taču atvase sajūsmu par to nebūt nepauž.

Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā apskatāmi gan zviedru fotomākslinieka Johana Bēvmana darbi izstādei “Swedish Dads” (“Tētis Zviedrijā”), kur portretēti vīrieši, kas izmantojuši bērna kopšanas atvaļinājumu, gan latviešu fotogrāfu Andas Krauzes un Māra Lazdāna 25 tēvu portreti – Zviedrijas vēstniecības izsludinātā konkursa “Tētis Latvijā” uzvarētāji.

Biedrības nama komunikāciju un mārketinga speciāliste Anda Birkenberga pavēsta, ka

fotoizstāde atklāj, kas tieši mudinājis tēvus palikt mājās ar bērniem ilgāk, nekā to dara vairums tētu visā pasaulē, kāda bija šī pieredze un ko tā ir devusi.

“Kad es pats atrados bērna kopšanas – paternitātes – atvaļinājumā, man bija visai grūti atrast uzticamu informāciju par bērnu audzināšanu un aprūpi no tēva skatpunkta. Caur portretiem satiekoties ar citiem tētiem un lasot viņu pārdomas un pieredzes stāstus par to, kā būt vecākiem mūsdienās, varbūt arī citi vīrieši sāks vairāk aizdomāties par savu kā tēva un partnera lomu ģimenē,” cer zviedru fotomākslinieks J. Bēvmans.

Lai arī portretēti tēti ar saviem bērniem pavisam ierastās, ikdienišķās situācijās, J. Bēvmans uzskata, ka šis tomēr ir arī skatījums uz vecāku lomas un dzīves vispārcilvēciskajām, mīlestības pilnajām šķautnēm, vienalga, vai tā būtu māte vai tēvs.

J. Bēvmana fotoprojekts “Swedish Dads” ir izraisījis plašu rezonansi, izstāde demonstrēta daudzās pasaules valstīs un paralēli izstādei portreti publicēti arī atsevišķā grāmatā angļu valodā.

Autors par fotogrāfijām saņēmis daudzas nozīmīgas balvas.

Fotoizstāde “Tētis Zviedrijā – Tētis Latvijā”, kuru rīko Zviedru institūts sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā un Liepājas Latviešu biedrības namu, aplūkojama līdz 4. novembrim.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz