Ceturtdiena, 16. maijs Edijs, Edvīns
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tiem, kas spēlēt mācījušies pagalmā, un citiem

Tiem, kas spēlēt mācījušies pagalmā, un citiem
08.06.2010 16:13

Atslēgvārdi

Grupas “Līvi” dibinātājs Juris Pavītols zina, ka ir daudz mūziķu, kuri, mācījušies pašmācības ceļā, nepazīst notis, kas nereti var būt kavēklis karjeras veidošanā.

Strādādams Liepājas Universitātē, savukārt ievērojis, ka ne viens vien students vēlas apgūt kāda instrumenta spēli vai dziedāt solo, taču pietrūkst laika teorētisko pamatu apguvei. Lai to vērstu par labu, LiepU paspārnē tiek dibināta “Mūzikas studija”.

Pašmācības dēļ nonāk strupceļā

“Mācīties nekad nav par vēlu,” uzsver “Mūzikas studijas” idejas autori – LiepU Nozaru pedagoģijas katedras vadītāja, asociētā profesore Linda Mackēviča, mūzikas maģistre, docente Olga Blauzde un izglītības zinātņu maģistrs, lektors Juris Pavītols. Tāpēc viņi jaundibinātajā studijā aicina iestāties cilvēkus jebkurā vecumā ar vai bez muzikālām zināšanām.

J. Pavītols teic, ka ir daudz skolēnu, kas grib iemācīties spēlēt kādu mūzikas instrumentu, taču nevēlas doties uz mūzikas skolu, jo radies priekšstats, ka lielākā daļa laika tur tiek veltīta teorētisku zināšanu apguvei. Taču “Mūzikas studijā” akcents būs likts uz praktiskām nodarbībām, tomēr neaizmirstot arī par teoriju, kas, pēc J. Pavītola teiktā, tomēr ir ļoti svarīga: “Ja nebūs pamata, cilvēks tikai muļļāsies. Ir daudz tādu mūziķu, kas māk nospēlēt vienu savu dziesmu, bet absolūti neprot piebiedroties citu mākslinieku spēlētajam.” Viņš piebilst, ka “Mūzikas studijā” notiks arī meistarklases, kuras vadīt tiks aicināti dažādu mūzikas stilu pārstāvošus profesionāļi un arī tautā labi zināmi mūziķi.

“Ja runājam par dziedāšanu, tad ir ļoti daudz jauniešu, kas to apgūst pašmācības ceļā. Taču, nepārvaldot tehniku, viņi kādā brīdī sastopas ar grūtībām. Mēs, studijas pasniedzēji, varēsim palīdzēt šīs grūtības pārvarēt, iemācot izcelt vajadzīgos vārdus, pareizi artikulēt un pievērst uzmanību arī intonācijai,” nodarbībās notiekošo ieskicē O. Blauzde. Viņa uzsver, ka svarīgi ir iemācīt pareizi darboties ar mikrofonu, tāpat ir lietas, kas jāņem vērā, ja grib dziedāt solo, duetā vai kvartetā. “Ir jāiemācās saklausīt daudzbalsību un muzikālo pavadījumu, ir jāprot sadarboties ar pārējiem, kas ir uz skatuves.”

Kādreizējā “Liepājas kvarteta” dalībniece O. Blauzde no ilggadējās skatuves pieredzes zina, ka dziedātājam ir ļoti svarīgi saglabāt savu individualitāti, tāpēc katrā studijas dalībniekā tiks izcelts, uzlabots tas, kas viņam no dabas dots, kā arī ņemts vērā, kādā mūzikas stilā viņš sevi vēlas izpaust.

Pedagoģe apsver, ka studijas dalībnieki, kas apgūs dziedāšanu, varētu sadarboties ar tiem, kas mācās spēlēt mūzikas instrumentus. “Mūzikas studijas” dibinātāji apgalvo, ka viņi domās par to, lai tās dalībniekiem būtu iespējas uzstāties, parādīt sevi plašākai publikai, piemēram, Liepājas Universitātē varētu notikt koncerti.

Pats izvēlēsies studiju ilgumu

Šobrīd notiek uzņemšana “Mūzikas studijā”. Pie J. Pavītola var pieteikties mācīties spēlēt ģitāru un sintezatoru, pie O. Blauzdes – dziedāšanu un teorijas pamatus, bet pie L. Mackēvičas apgūt klavierspēli. Ja būs interese, “Mūzikas studija” piesaistīs vairāk pasniedzēju, kas profesionāli spēlē citus instrumentus un ir gatavi ar savām zināšanām padalīties. Pagaidām skolēni vislielāko interesi izrāda par ģitāru, tā saistoša šķiet arī studentiem, kuri interesējas arī par dziedāšanu. Taču ne jau tikai jaunie ir aktīvi šajā jomā. Vēlmi darboties “Mūzikas studijā” izrāda arī pieaugušie, piemēram, dziedāšanas klasē savas prasmes atsvaidzināt vēlas cilvēki, kuri kādreiz aktīvi muzicējuši. J. Pavītols ir gandarīts, ka piesakās ne tikai liepājnieki. Viņam zvanījis kāds rīdzinieks, kurš prasījis, vai nodarbības nevarētu notikt piektdienu vakaros vai sestdienās, lai varētu uz tām atkļūt no galvaspilsētas.

L. Mackēviča skaidro, ka nav noteikts laiks, cik ilgi būs studijā jāmācās – to varēs darīt mēnesi vai vairākus gadus. “Visiem nebūs viena programma, tā būs ļoti individuāla atkarībā gan no cilvēka interesēm, gan vēlmēm, gan varēšanas,” stāsta L. Mackēviča. Kad cilvēks uzskatīs par nepieciešamu beigt darboties “Mūzikas studijā”, viņam izsniegts sertifikātu, kas norādīs, ko ir apguvis un cik ilgu laiku. L. Mackēviča uzskata, ka tas noteikti papildinās arī CV. Savukārt LiepU studentiem, kuri izvēlēsies darboties “Mūzikas studijā”, nodarbības paredzētas divu kredītpunktu apjomā, un diploma pielikumā tas būs ierakstīs kā papildus apgūts studiju kurss.

Mēneša maksa par mācībām “Mūzikas studijā” būs aptuveni 20 latu, skolēniem, studentiem un pieaugušajiem tā būs atšķirīga.

Nodarbības notiks Liepājas Universitātes telpās, kuras pašlaik tiek iekārtotas. J. Pavītols neslēpj, ka materiālās bāzes komplektēšana vēl ir sākuma stadijā, tāpēc cer uz Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu, jo muzikāli izglītoti tiks ne tikai studenti, bet ikviens liepājnieks. Vēl mūziķis cer, ka, atverot šo “Mūzikas studiju”, viņi spers kaut nelielu soli, lai Liepāja atgūtu savu pazaudēto Latvijas rokmūzikas pilsētas imidžu.

Uzziņai

Vairāk par “Mūzikas studiju” var uzzināt, zvanot pa tālruni 29553461 vai rakstot uz e-pasta adresi: [email protected].

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Olga Blauzde, Linda Mackēviča un Juris Pavītols palīdzēs iemācīties spēlēt kādu instrumentu vai dziedāt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz