Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tikko jaušamais meditācijas pieskāriens

Tikko jaušamais meditācijas pieskāriens
12.03.2011 07:03

Studijas “Liepava” rokdarbnieces šonedēļ tikās ar Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā iekārtotās izstādes “Jaušamais pieskāriens” apmeklētājiem, lielākoties Liepājas Represēto kluba biedriem, kas šeit regulāri pulcējas, lai pārrunātu izstādē redzamos rokdarbus un atmiņas, ko tie raisa.

Studijas vadītāja Smaida Rubeze aicināja visus uz draudzīgu sarunu pie kafijas tases, atgādinot par ekspozīcijas ieceri. Apgūstot jaunas, gaisīgas adīšanas tehnikas un darinot šalles no kazlēnu dzijas, rokdarbnieces izdomājušas, ka šo sievišķīgo smalkumu būtu labi pretnostatīt ar to traģisko un drūmo tautas likteni, ko latviešiem vajadzējis piedzīvot.

Skatītāji atzina, ka šī tēma viņus aizskārusi, lai gan realitātē viss bijis daudz skaudrāk par rokdarbnieču skaisto darbu radīto gaisotni.

Rokdarbi trimdā palīdzējuši gan izdzīvot, gan saglabāt emocionālo saikni ar Latviju. Ilze Škuberte uzsver, ka viņas vectēva brāļa sieva Omskā izdzīvojusi vien savu čaklo roku dēļ, bez apstājas strādājot rokdarbus pārdošanai.

“Tik vienkārši un skaisti reizē,” saka apmeklētāji un viena kundze atsteidzas tikai tāpēc, lai satiktu meistares un kādu no šallēm nopirktu dāvanai. Viņa neatlaižas, kamēr netiek pie sava pirkuma, kas tagad priecēs kādu piecdesmitgadnieci.

Ingrīda Kalna pastāstaj, ka rokdarbi arī mūsdienās viņai esot vienīgais glābiņš no drūmām domām un veids, kā aizdzīt negācijas, kuru apkārt netrūkstot. Vēl kāda kolēģe uzsver, ka viņai patīkot arī saules atgriešanās.

“Turpināsim arī lielo Kurzemes lakatu ciklu, no kura daļa darbu arī šajā izstādē izlikti,” vēl piesaka S. Rubeze. Un uzslavē arī citas savas rokdarbnieces, kuras patiešām esot smalku darbu meistares.

Vēl viņa uzsver, ka tie, kas darbojas studijā, ir aktīvi arī citos darbos. Ja tā neesot dejošana vai dziedāšana, tad, piemēram, dārzkopība vai mazbērnu pulks, kā tas ir Ilgai Tīrumai.

Šķiroties rokdarbnieces sola K. Ukstiņa ielā šogad vēl atgriezties ar jaunu ekspozīciju, gada nogalē piedāvājot izstādi “Etnokultūra 21” par etnogrāfiskajiem motīviem 21. gadsimtā.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 12.marta numurā.

#kvards-20110312-11#

Egona Zīverta foto

Ingrīda Kalna darinājusi smalku šalli no kazlēnu vilnas vienā no jaunākajām studijas “Liepava” dalībnieču apgūtajām tehnikām, kas iepatikusies arī apmeklētājiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz