Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tilts pārvēršas rokassprādzē

Tilts pārvēršas rokassprādzē
12.02.2011 07:03

Vakar Liepājas muzejā atklāja ceļojošo juveliermākslas izstādi, kurā kopā ar mūsu pašu jauno juvelieru rotām apskatāmi arī juveliermākslas audzēkņu darbi no Itālijas, Portugāles, Spānijas, Grieķijas, Francijas, Beļģijas un Slovākijas mākslas skolām. Liepājas Mākslas vidusskola no 2000. gada darbojas kā partnerskola Eiropas Liceju parlamentā, kas ir starptautiska organizācija, kurā iesaistītas juveliermākslas skolas no visas Eiropas.

Šī organizācija katru gadu organizē ceļojošo juveliermākslas izstādi ar audzēkņu radītajiem darbiem. Mācību gada laikā izstāde apceļo visas partnerskolas un noslēdzas valstī, kur tiek organizēts juveliermākslas konkurss un konference. Liepājas Mākslas vidusskola jau otro reizi rīko šādu izstādi, un šogad tā no Liepājas tālāk ceļos uz Spāniju, kur maijā Vigo pilsētā notiks ikgadējā juvelieru konference. Liepājnieki jau sākuši tai gatavoties un pētīt Vigo vēsturi, lai pilsētas raksturīgos elementus iekļautu savās rotās. Līdzīgi kā savulaik citi eiropieši spēlējās ar Liepājas moto: “Pilsēta, kurā piedzimst vējš.”

Bet nupat atvērtajā izstādē redzamas rotas ar daudzveidīgu tematiku, un no katras apskatāmās rotas var gūt ko noderīgu sev, atzīst Liepājas Mākslas vidusskolas Metāldizaina nodaļas vadītājs Andris Garokalns. Viņš kopā ar audzēkņiem iekārtojis izstādi un katru rotu aptaustījis, izpētījis.

4. kursa students Ansis Alksnis, kurš piedalās izstādē kā viens no autoriem, “Kurzemes Vārdam” izrāda savus darbus – rokassprādze no dzelzkoka un melhiora tapusi, iedvesmojoties no tiltu temata. “Dzelzkoku apstrādājot, patiešām gandrīz dzirksteles šķīda,” smejas jaunais rotkalis. Viņš darinājis arī gredzenu un kaklarotu ar marmoru, izvēloties ģeometriski skaidras formas. Ansis skolas laikā daudz braukājis, bijis Florencē, Slovākijā, Valensā, Lietuvā un Vācijā un kontaktējies ar zinošiem profesionāļiem, ar kuriem konsultējies, veidojot savus darbus. Tagad viņa darba kārtībā ir skolas beigšanas darbs, un jaunietis sola ko lielu un liepājniecisku. “Par to būšu gatavs runāt, kad būs gatavs,” viņš ieintriģē, līdz galam neatklājot savas ieceres. Bet pēc skolas viņš mākslas studijas nolēmis neturpināt un ar rotu darināšanu nodarboties brīvajā laikā. “Ne tāpēc, ka ar mākslu nevar nopelnīt. Var, ja grib. Es esmu sapratis, ka mani interesē arī citas lietas,” saka jaunietis, gan uzsverot, ka skolā iegūtais nekur nepazudīšot.

Anda Pūce,
“Kurzems Vārds”

Egona Zīverta foto

Ansis Alksnis ir viens no izstādē apskatāmo darbu autoriem un savu rokassprādzi veidojis kā četrus tiltus, bet gredzens un kaklarota tapuši no marmora.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz