Svētdiena, 12. maijs Valija, Ina, Ināra, Inārs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Trimdas latviešu piemiņas lietas izstādē “Dārgās mantas”

Trimdas latviešu piemiņas lietas izstādē “Dārgās mantas”
Foto: publicitāt
01.06.2016 10:49

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

No ceturtdienas, 2. jūnija, Liepājas muzeja ekspozīcijas ”Liepāja okupāciju režīmos” zālē, K. Ukstiņa ielā 7/9, būs skatāma Latvijas Kara muzeja izstāde ”Dārgās mantas”. Reiņa Fjodorova fotogrāfijas veltītas kara laika trimdinieku piemiņas priekšmetiem. Tās papildinās Kara muzejam dāvinātie trimdas latviešu priekšmeti, kas rūpīgi glabāti un atraduši ceļu atpakaļ uz dzimteni, portālam pavēsta Liepājas muzeja vēsturniece Sandra Šēniņa.

S.Šēniņa stāsta: “1945. gadā Latvijas okupācijas rezultātā no Latvijas bēgļu gaitās devās vairāki simti tūkstošu cilvēku. Viņi noteikti paspēja paņemt līdzi Tēvzemes mīlestību un steigā arī dažas lietas no savām mājām.

Gandrīz 70 gadus daudzās mājās Amerikā kā īpaša piemiņa glabājas dažādi priekšmeti, kas nezinātājam pirmajā brīdī neliksies vērtīgi, taču pašiem latviešiem ir īpaši – šīs lietas Otrā pasaules kara beigās, bēgot no Latvijas, steigā un satraukumā līdzi paņēma viņi paši vai vecāki.”

S.Šēniņa norāda, ka fotogrāfijas tapušas Ņujorkas apkārtnes latviešu mājās, Ņujorkas Luterāņu draudzes namā un Ņūdžersijā. Dārgajām mantām piemīt neaprakstāma vērtība – tās ņemtas līdzi, pametot mājas un dodoties trimdā. Katrai no tām ir savs stāsts.

“Kaut kur zemeslodes otrā pusē arī ir mājas, kuras glabā latviskas lietas. Šo lietu vērtība mērāma vairākās dimensijās – vismaz septiņdesmit gadu senā vēsturē, tūkstošiem kilometru tālumā un blīvā atmiņu piepildījumā.

Otrā pasaules kara skartas šīs lietas no personiskajiem priekšmetiem kļuvušas par daļu no mūsu tautas sarežģītās vēstures mantojuma. Tās vairs nav vienkārši lietas – tās ir dārgās mantas.

Katram trimdas latvietim, tāpat kā Jānim Jaunsudrabiņam, ir stāsts ”Kā mēs savas mājas atstājām”. Lai arī katram tas ir citāds, taču neziņas, baiļu, izmisuma un ticības klātbūtne ir visus vienojoša. Racionāli, emocionāli un absurdi izvēlēti līdzi ņemamie priekšmeti ir māju un dzimtenes atstāšanas brīža liecība. Neviens jau nezināja, uz cik ilgu laiku nāksies doties prom, – vienas lasāmas grāmatas garumā vai mūža garumā.”

S.Šēniņa uzsver, ka izstāde ”Dārgās mantas” tapusi ar domu, lai sabiedrība aizdomātos par vērtībām un ģimenes relikvijām, kas ikdienā mums rada piederības sajūtu Latvijai.

Izstādi ”Dārgās mantas” papildina Latvijas Kara muzejam dāvinātie trimdas latviešu priekšmeti, piemēram, Latvijas armijas virsleitnanta Osvalda Ķezbera personīgās lietas, Latvijas armijas kapteiņa Kārļa Šmita karavīra sega, Latvijas armijas ģenerāļa Andreja Auzāna lādīte u.c.

 

 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz