Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

TV – Niknākā divkauja – par dārgāko gleznu

TV – Niknākā divkauja – par dārgāko gleznu
28.04.2008 21:28

0

Kā jau informējām, viesnīcā “Promenade Hotel” notika pirmā vērienīgā mākslas darbu izsole ārpus Rīgas. To rīkoja Ivonnas Veihertes Mākslas galerija sadarbībā ar mākslas galeriju “Promenāde”. Izsolē piedāvāja vairāk ievērojamu latviešu mākslinieku gleznu, nekā iepriekš tika ziņots, – vairāk nekā 150. To vidū bija arī vairāku Liepājas vecmeistaru darbi. Izsoli vērot bija uzaicināti žurnālisti, kultūras darbinieki, galeriju vadītāji un citi interesenti. Tās norise izvērtās aizraujoša, dalībnieki ārēji atturīgi, bet ar milzīgu azartu iesaistījās sīvā cīniņā par nolūkoto darbu.

Nereti kādas gleznas sākumcena tika pārsolīta par vairākiem simtiem vai arī tūkstošiem latu. Arī Liepājas muzeja direktore un viņas vietnieks krājuma jautājumos Jānis Gintners piedalījās izsolē un muzeja fondiem iegādājās Arvīda Straujas (1907-1999) pasteļgleznu “Kuģis”. Šis mākslinieks, būdams autodidakts, ieņēmis atzīstamu vietu latviešu mākslas vēsturē, un viņa vārds atrodams enciklopēdijā. Vairākas gleznas iegādājās arī Ivara Kesenfelda ģimenes mākslas fonds.

Šova cienīga nikna divkauja starp diviem pretendentiem –viens turpat zālē, bet otrs inkognito pa mobilo tālruni – norisinājās par izsolē piedāvāto izcilo Aleksandras Beļcovas gleznoto Austras Ozoliņas-Krauzes portretu. Tas ir nozīmīgs gan 20.gadsimta divdesmito gadu modernisma paraugs, gan arī interesants pazīstamas Latvijas kultūras darbinieces portrets. Gleznas sākumcena bija 24 tūkstoši latu, bet tika pārdota vairāk nekā divas reizes dārgāk – par 55 tūkstoši latu.

Tā kā ne visas gleznas, pat ļoti ievērojamu mākslinieku darbi, izsolē guva pircēju uzmanību, tad īpaši patīkami, ka pārdoti tika arī vairāku Liepājas autoru darbi, piemēram Ervīna Volfeila, Jaņa Lauvas, Staņislava Diņģeļa, Kārļa Celmiņa, Zigurda Filica, Valtera Uztiča un Albīna Dzeņa gleznas.

Izsoles kopējie ienākumi, pēc provizoriskiem datiem, ir apmēram 95 tūkstoši latu.

Pēc Ivonnas Veihertes rīkotās mākslas darbu izsoles tūlīt sekoja arī otra – labdarības izsole. Tai savus darbus ziedoja Liepājas mākslinieki Aldis Kļaviņš un Andris Millers, kā arī Ivara Kesenfelda ģimenes fonds, Jānis Gunārs Kalnmalis, Jānis Anmanis un Ivonna Veiherte no personīgās kolekcijas. Šajā izsolē iegūtie 1170 lati tiek nodoti Liepājas domes Sociālajam dienestam, lai tālāk to izlietotu bērniem invalīdiem veselības uzlabošanai vai dzīvības glābšanai.

Lai gan viesnīcai “Promenade Hotel”, tās mākslas galerijai un izsoles rīkotājai Ivonnai Veihertei bija zināms risks tik vērienīgu izsoli rīkot ārpus Rīgas, tomēr tā pilnā mērā attaisnojās. Arī idejas autors, uzņēmējs Ivars Kesenfelds un šī projekta vadītāja Inga Auziņa ir gandarīti, ka eksperiments izdevies, un nešaubās, ka šis darbs jāturpina, iespējams, pat jau rudenī. Galu galā Liepāja kā otrs lielākais kultūras centrs Latvijā un tās iedzīvotāji ir pelnījuši arī šādu kultūras notikumu un iespēju iepazīties ar izcilu mākslinieku darbiem.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz