Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vācbaltu mantojums – izstādē

Vācbaltu mantojums – izstādē
27.09.2006 18:39

0

Atslēgvārdi

Šodien aprit 67 gadi kopš 1939.gada 28.septembrī starp Vāciju un PSRS tika parakstīts līgums par draudzību un robežām. Ar to tad arī sākās baltvācu izceļošana no Baltijas uz savu tēvzemi, informē muzeja nodaļas “Liepāja okupāciju režīmos” vadītāja Aina Burija. Atzīmējot šo faktu, muzeja nodaļas mazajā zālē iekārtota izstāde “Vācbaltu mantojums Liepājas kultūrā”, kurā eksponātus atlasīja muzeja direktora vietnieks krājuma lietās Jānis Gintners. Tajā eksponēti trīs autoru darbi no Liepājas muzeja krājuma.

Tie ir zīmēšanas skolotāju darbi – Hertas Išreitas pieci akvareļi un Mērijas Martens-Ulmanes četras eļļas gleznas. Kad 1931.gadā Liepājas latviešu mākslas veicināšanas biedrība sarīkoja pilsētas muzejā mākslinieces Mērijas Martens-Ulmanes 120 darbu izstādi, mākslinieks Jānis Sudmalis tos vērtēja kā “Vakareiropas skolai, formai un darba disciplīnai” atbilstošus.

Izstādes ekspozīcijas lielāko daļu aizņem K.Zēbeka 12 pasteļa un ogles tehnikā gleznoti portreti. Autors bijis Liepājas Meijera litogrāfijas īpašnieka brālēns, kurš vēlāk kļuva par šī uzņēmuma pārvaldnieku. Portretējumi tapuši laikā no 1899. līdz 1901.gadam. Tajos redzami gadsimtu mijas pilsētas vācu iedzīvotāju kolorīti tipāži, kas vienlaikus raksturo attiecīgā laikmeta sociālo un kultūrvēsturisko vidi.

Skats no izstādes “Vācbaltu mantojums Liepājas kultūrā”. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz