Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vācieši ar sajūsmu uzņem Liepājas teātra viesizrādes

Vācieši ar sajūsmu uzņem Liepājas teātra viesizrādes
31.08.2007 20:27

0

Atslēgvārdi

Nesaprotot gandrīz ne vārda no aktieru teiktā, tomēr ar ļoti lielu interesi un līdzjušanu vācu publika Elmshornas Pilsētas teātrī uzņēma Liepājas teātri ar klasisko Rūdolfa Blaumaņa izrādi “Skroderdienas Silmačos”. Liepājnieki no viesizrādēm atgriezušies ar jaukiem iespaidiem un domā, kā jaunos vācu draugus uzņemt pie sevis oktobrī. Liepājas teātra mārketinga daļas vadītāja Dace Liepa pastāstīja, ka sadarbība ar Elmshornas Pilsētas teātri aizsākusies 2006.gada pavasarī, kad tas viesojās Liepājas teātrī kā Liepājas Baltvācu biedrības viesis.

Teātra viesizrādes izvērtās ne tikai par baltvācu kultūras atceres dienām, bet ieinteresēja arī tos liepājniekus, kas nav saistīti ar vācu valodu un tradīcijām. Tāpēc abu teātru vadītāji nolēma arī turpmāk rīkot šādas apmaiņas viesizrādes, iepazīstinot latviešu un vācu skatītājus ar otras tautas oriģināldramaturģijas iestudējumiem.

Dodoties atbildes vizītē uz Elmshornu, liepājnieki izvēlējušies “Skroderdienas Silmačos”, jo bija paredzēts sarīkot izrādi arī brīvdabā, tomēr no šīs ieceres nācies atteikties, un Liepājas teātris Rūdolfa Blaumaņa lugu izrādīja Elmshornas teātra mazajā zālē. “Aktieriem tas bija mazliet neparasti, jo esam pieraduši spēlēt šo izrādi uz lielas skatuves, lielākoties brīvdabā, bet te skatītāji sēdēja dažu metru attālumā. Taču viss izdevās lieliski, un šīs bija tādas intīmākas Skroderdienas,” stāsta aktrise Inese Jurjāne, kas atveido Antoniju.

Teātris “Dittchen bühne” ir privāts amatierteātris, kas saņem ievērojamu valsts atbalstu, tāpēc nospēlēto izrāžu skaits vāciešiem nav daudz mazāks kā profesionālajai Liepājas teātra trupai. Teātris, kas daudz ceļo un iestudējumiem pieaicina arī profesionālus aktierus, iekārtojies mazā omulīgā namā, kurā, neskatoties uz teātra statusu, ir trīs spēles laukumi, no kuriem viens atvēlēts brīvdabas izrādēm. “Par tādu mazo zāli, kāda ir elmshorniešiem, varam tikai sapņot,” saka I.Jurjāne.

Liepājnieki Elmshornā noskatījušies arī kādu mājinieku iestudēto izrādi un, cenšoties pārvarēt komunikācijas grūtības, valodas barjeras dēļ, diskutējuši par dažādiem profesionāliem jautājumiem. “Teātra direktors pat jokojot ierosināja, ka uz kādu izrādi varētu pieaicināt arī kādu Liepājas aktieri,” smejas I.Jurjāne. Liepājas teātra viesizrādes Vācijā izraisījušas plašu preses uzmanību, skatītāju zāle bijusi pilna, jo uz izrādi ieradušies arī daudzi Vācijā dzīvojošie latvieši, kas ar patiesu aizkustinājumu sekojuši līdzi tik mīļajām un pazīstamajām Blaumaņa izrādes ainām. Taču arī vācu publika ar interesi sekojusi līdzi uz skatuves notiekošajam, un aplausi skanēja aiz katra skata un katra muzikālā numura. “Pirms katra cēliena viņiem īsumā izstāstīja tā saturu, taču nebija tā, ka vācieši reaģēja tikai uz humora pilnajām ainām, piemēram, skats ar izskaidrošanos notika tādā uzmanības pilnā klusumā, ka man vēl tagad, to atceroties, tirpas skrien,” sajūsmināta stāsta I.Jurjāne. Bet aktieris Marģers Eglinskis, kurš izrādē spēlē Joski, stāsta, ka vācieši skaļi smējušies, klausoties sarunās. “Man tikai grūti pateikt, vai viņi smējās, saprotot, ko runājam, vai tāpēc, ka mūsu vācu valoda bija tik briesmīga,” saka M.Eglinskis.

D.Liepa pastāstīja, ka Elmshornas teātra trupa 18 cilvēku sastāvā pie mums ar iestudēto Karla Šternheima komēdiju par Mariju fon Bismarku ieradīsies jau 17.oktobrī. Bet Liepājas teātra aktieri pošas uz tradicionālajām rudens viesizrādēm Rīgā.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

Liepājas aktieri uz Elmshornu devās ar tradicionālajām Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienām Silmačos”, kas, izrādās, itin labi iet pie sirds ne tikai latviešiem, bet nu arī vāciešiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz