Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vasaras rietēšanas tēma tekstilijās

Vasaras rietēšanas tēma tekstilijās
12.09.2007 19:20

0

Atslēgvārdi

Latviešu biedrības nama galerijā atklāta biedrības “Jaunā mākslas lāde” segu izstāde “Vasaras rietēšana”. Segas ir turpinājums pērnruden šajā pašā izstāžu zālē mākslinieces Lienes Eltermanes vadītās biedrības “Jaunā mākslas lāde” rīkotajai izstādei par spilveniem. Kā norādīja māksliniece Ilze Jansone, ja spilvens katra cilvēka dzīvē saistās gan ar daudzveidīgu praktisku pielietojumu, gan arī izmantots kā simbols – sapnītis, miegamika, mājīgums, tad sega ir katra cilvēka, katras ģimenes ikdienas nepieciešamība. Tomēr arī sega, seģene, villaine var būt i pelēkās ikdienas vajadzība, i svētku rota, i krāšņs dekors.

Izstādē “Vasaras rietēšana” ar saviem darbiem piedalās 16 meistares ne tikai no Liepājas, bet arī no Saldus, Rīgas un citām pilsētām. Piedāvātās tekstilijas ir austas, šūtas, veltas, tamborētas, uzšūtas, savērtas, apgleznotas, apzīmētas un vizuļiem rotātas. Liepāja – tā ir Lejaskurzeme, kuras etnogrāfijā dominē sarkanie, rudie, zemes brūnie un pelēkie krāsu toņi. “Ekspozīcijas noskaņa ir piesātināti rudenīga, sulīga un bagātīgi koša – tāds īsts purpura rudens,” izstādi vērtēja mākslinieks Valdis Mackars.

Šīs kurzemnieciskās krāsas īpaši izceļas vecmeistares Annas Eltermanes segā un abu meitu Lienes un Zanes tekstilijās, Dzintras Bitenas lupatu deķa košajā mozaīkā izstādes centrā, rīdzinieces Intas Amoliņas piesātinātu krāstoņu aplikācijās, Daces Lankas daudzu mazu spilventiņu savērumā, Zaigas Pliukšes segās redzams tradicionāls audums pamatīgā izmērā un košumā. Izstādē apskatāmas arī saldenieces Anitas Zīvertes vieglām līnijām apgleznotas segas, plecu šalle u.c.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Latviešu biedrības nama galerijā atklātajā biedrības “Jaunā mākslas lāde” segu izstādē “Vasaras rietēšana” labi jūtas pat mazulīši bērnu ratiņos.  

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz