Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Viens parāds Liepājai nokārtots

Viens parāds Liepājai nokārtots
Foto: Egons Zīverts
22.04.2015 07:15

TV Kurzeme

Atslēgvārdi

Pirmkārt, tas ir atdots parāds Liepājai. “Tas nekas, ka tas nav gluži mans. Tas ir arī parāds manai Liepājas izcelsmei, senčiem, no kuriem viens bija arī mūrnieks. Domāju, ka grāmata ir arī nopietns ieguldījums, lai Liepāja ieņemtu savu pienācīgo vietu starp pasaules jūgendstila centriem – un es zinu, ka būs,” saka pētījuma “Liepāja. Jūgendstila arhitektūra” idejas autore, Liepājas Būvvaldes Vecliepājas arhitekte Gunta Šnipke.

Vakar jūgendstila pērlē – Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā – tika svinēti šī apjomīgā pētījuma atvēršanas svētki. Vairāku gadu garumā izzinot Liepājas jūgendstilu, autoram, arhitektūras zinātņu doktoram, profesoram Jānim Krastiņam izdevies radīt pat apvērsumu uzskatos par Liepāju. Pirmkārt, izdevies ne vien atklāt ģimnāzijas projekta autoru – Ludvigu Melvilu un viņa iespaidu uz Liepājas arhitektūru, saskatīt viņa projektētus namus pilsētā, bet arī celt gaismā vēl divu arhitektu – Paula Kampes un Čārlza Karra – darbu. J. Krastiņš atzina, ka par Maksu Berči iepriekš ir bijis deformēts priekšstats, balstīts uz subjektīviem pieņēmumiem, bet ar jūgendstila pētījumu izdevies izveidot objektīvu skatījumu uz pilsētā slavenāko arhitektu. Tā desmitiem Liepājas māju nu vairs nav bezpersoniskas, tās “ieguvušas savu radītāju” – un tas nav tikai M. Berči. Pēc J.Krastiņa teiktā, diemžēl 20. gadsimta 80. gados pilsētas Izpildkomitejā izmesti ārā daudzi vērtīgi apbūves vēstures dokumenti, bet tagad, izmantojot dažādu citu arhīvu materiālus, tostarp, piemēram, arī no Krievija Kara arhīva Maskavā, izdevies Liepājas arhitektūras vēsturi padarīt nedaudz tuvāku. Grāmatā var atrast ziņas par apmēram 120 namiem, augstās raudzes jūgendstila paraugu ir apmēram 70, sacīja G. Šnipke, kura aicinājusi J. Krastiņu rakstīt grāmatu pēc viņa lekcijas tradicionālajos ikrudens Berči lasījumos pilsētas Arhitektūras dienās jau pirms vairākiem gadiem, un viņu autors sauc par šīs grāmatas krustmāti. G. Šnipke cer, ka Liepājas jūgendstilam pievērsīsies vēl citi pētnieki, jo ar vienu grāmatu viss vēl nav izpētīts.


Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz