Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vīru koris “Dziedonis” ielūdz uz koncertu “Ak, sievietes!”

Vīru koris “Dziedonis” ielūdz uz koncertu “Ak, sievietes!”
03.03.2009 14:29

Ceturtdien, 5. martā, pulksten 18:00 Liepājas Latviešu biedrības namā uz koncertu ”Ak, sievietes!” ielūdz Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra vīru koris ”Dziedonis”, mākslinieciskais vadītājs un diriģents Valdis Aivars, solists Gunārs Borgs un Liepājas Tautas teātra aktieris Aivars Zuzāns. Tautas mākslas un kultūras centra vīru koris ”Dziedonis” ikgadu kā dāvanu liepājniecēm un Liepājas viesiem – starptautiskajā sieviešu dienā – sniedz koncertu, kurā ar humoristisku pieskaņu tiek suminātas mātes, sievas, meitas un draudzenes.

Iepriekšējā gadā koncerts notika kamerzālē, taču šogad vīru koris ”Dziedonis”, mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Valda Aivara virsvadībā, visas daiļā dzimuma pārstāves ielūdz uz Liepājas Latviešu biedrības nama lielo zāli, kur 5. martā pulksten 18:00 sniegs koncertu ”Ak, sievietes!”. Kopā ar kori savā sirds siltumā dalīsies arī solists Gunārs Borgs, kas priecēs ar skaistiem dziedājumiem no operešu klasikas un Liepājas Tautas teātra aktieris Aivars Zuzāns, kas ietērps šo vakara pasākumu īpašā svētku noskaņā.

Uzziņai:

Savu pirmo patstāvīgo koncertu ar pirmo diriģentu Frici Toni priekšgalā vīru koris “Dziedonis” sniedza 1928.gada 22.aprīlī uz Liepājas teātra skatuves. Šo brīdi tad koris arī uzskata par savu dzimšanas dienu.

No 1929. līdz 1944. gadam “Dziedoņa” māksliniecisko vadību uzņēmās Bierands Ķuņķis, kas tobrīd bija Liepājas operas diriģents. “Dziedonis” vairākkārt piedalījies Dziesmu svētkos Liepājā, Rīgā un citur. 1940.gada 15.jūnijā vīri dziedāja Latgales Dziesmu svētkos Stropu estrādē. Tie bija pēdējie Dziesmu svētki Latvijas pirmās brīvvalsts laikā.

Pēc Otrā pasaules kara “Dziedonis” atkal bija palicis bez diriģenta, jo tas, tāpat kā daudzi dziedātāji, bija atstājis dzimteni un devies bēgļu gaitās. Šajā apjukuma laikā kora vadību pārņēma talantīgais diriģents, komponists, ērģelnieks un pedagogs Jānis Dreimanis, kurš no Rīgas pārnāca uz Liepāju jau kā pazīstams kordiriģents. Viņš bija ne tikai spožs diriģents, bet arī spilgta personība. Viņa mākslinieciskās vadības laikā “Dziedonis” piedzīvoja savas zvaigžņu stundas – spožākos un labākos dziesmotos gadus. Šis diriģents kopā ar kori bija gandrīz divdesmit gadus. Pēc Jāņa Dreimaņa ”Dziedoni” vadījuši vairāki Liepājas diriģenti – Kārlis Klucis, Kārlis Kreicbergs, Andris Lekstutis un Miervaldis Ziemelis, bet kopš 1999.gada kora mākslinieciskais vadītājs ir Valdis Aivars. Līdztekus latviešu komponistu ”zelta fonda” dziesmām kora repertuārā ir populāras mūsdienu komponistu dziesmas. Koris labprāt uzstājas, piedaloties dažādos draudzības koncertos citos Latvijas novados, veidojot programmas ar Liepājas teātra aktieriem, bijis arī visu Dziesmu svētku aktīvs dalībnieks.

Anda Birkenberga,
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra
Projektu vadītāja

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz