Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vudijs Allens, Dāvids un Oļegs Šapošņikovs Liepājas teātrī

Vudijs Allens, Dāvids un Oļegs Šapošņikovs Liepājas teātrī
04.04.2008 18:39

0

Atslēgvārdi

Liepājas teātrī sācies darbs pie šīs sezonas pēdējā jauniestudējuma – Vudija Allena “Centrālparks West”. To iestudē jaunais režisors Oļegs Šapošņikovs, kurš par kostīmu mākslinieku uzaicinājis pazīstamo modes mākslinieku Dāvidu. Vudijs Allens, īstajā vārdā Allens Stjuarts Konigsbergs, piedzima 1935.gada 1.decembrī Ņujorkā. Viņš ir viens no pasaulē slavenākajiem komiķiem, kurš 70.gados kļuva pazīstams, spēlējot nervozus un nožēlojamus neveiksminiekus.

Savas karjeras laikā kopš 60.gadiem sarakstījis un producējis gandrīz 50 filmas. Vudijs Allens savās filmās spējis ironizēt gan par ikdienas dzīvi un popkultūru, gan arī analizēt psiholoģiju un kinematogrāfijas teorijas. Savas ilgās karjeras laikā Allens ir ticis nominēts 21 “Oskara” balvai. 1957.gadā viņš ieguva prestižo “Emmy” balvu.

Pēdējos gados Vudija Allena darbi iestudēti arī latviešu teātros. Oļegs Šapošņikovs ne pirmo reizi sastopas ar šī autora daiļradi. Režisoru satieku teātra Liepājas teātra Mālderzālē, kur viņš vada izrādē noslogoto četru aktieru fotosesiju programmiņai un reklāmas izdevumiem.

– Jūs, Oļeg, sākumā bijāt iecerējis Liepājas teātrī iestudēt pavisam ko citu – Imres Kalmana opereti “Cirka princese”. Kas notika?
– Mēs to gribējām iestudēt kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri, bet tam pietrūka laika, jo orķestrim bija savi plāni, tas bija ļoti aizņemts (gatavojās Pianisma zvaigžņu festivālam). Ar vienkāršāku variantu – saaicināt grupu mūziķu – nebijām ar mieru, jo tas negarantēja kvalitāti. Operete ir ļoti nopietns un sarežģīts žanrs. Tur nedrīkst pieļaut haltūru. Tādēļ es izvēlējos citu lugu.

– Vai esat atmetis domu tomēr iestudēt opereti Liepājas teātrī?
– Ja liepājnieki novērtēs manu darbu šajā sezonā, tad lems, ko ar mani darīt pēc tam (smaida – I.D.).

–  Vudija Allena lugas “Centrālparks West” iestudējums ir arī jūsu maģistra darbs režijā?
– Jā. Tikko ļoti veiksmīgi Kultūras akadēmijā nokārtoju maģistra eksāmenu teorijā, un šis ir mans praktiskais darbs, ko vērtēs Māra Ķimele. Lai gan ar režiju nodarbojos jau vairākus gadus, bet, kā saka, nebija profesionālās izglītības dokumenta režijā. Šo Vudija Allena lugu es jau sen gribēju iestudēt. Tā ir komēdija, uzsveru – pieaugušajiem, jo tajā ir arī visai specifiski izteicieni, kas nav domāti bērnu ausīm. Neskatoties uz to, luga ir arī ļoti filozofiska. Kā zināms, autors ir izglītots, viņu, tāpat kā mani, interesē psihoanalīzes teorija, jo viena no manām izglītībām ir psihoanalītiķis. Spriežot pēc viņa daudzajām filmām, ko esmu redzējis, jūtu, ka esam radniecīgas dvēseles. Viņam ir raksturīga viegla ironija par psihoanalīzi. Lugā atklājas tāda patiesība – mēs esam ļoti aizņemti ar savu iekšējo pasauli, savām domām, un tad mums liekas, ka mēs visu zinām, viss ir saprotams. Tad neatliek vairs vietas un laika, lai redzētu realitāti.

– Tad nonākam pie tā, ka tā realitāte konfliktē ar iekšējām izjūtām?
– Tieši tā. Realitāte nesaskan ar to, ko lugas varoņi par to domā. Arī par citiem cilvēkiem, par situācijām, notikumiem… Cilvēks uztver pasauli atsvešināti, caur sevi, savu – vienīgo – taisnību un saprašanu. Viņš nespēj ar skaidru prātu paskatīties no malas ne uz sevi, ne citiem, ne notikumiem. Rezultāts var būt ļoti sāpīgs.

– Tas ir tā, ka cilvēki runā viens otram garām un līdz ar to nespēj viens otru saprast?
– Jūs trāpījāt tieši desmitniekā. Lugā pat tāds teksts ir. Tas arī rada tās komiskās situācijas. Darbība notiek Ņujorkā, dzīvoklī, kura adrese ir “Centrālparks West”.

– Jūs, režisor, esat ieradies Liepājā kopā ar modes mākslinieku Dāvidu. Vai tā ir jūsu pirmā kopējā sadarbība?
– Pajautājiet viņam pašam.

– Dāvid, Liepājas teātrī esat pirmo reizi?
– Es pašu Liepāju gandrīz nepazīstu. Arī tagad knapi atradu Liepājas teātri. Kaut kad es te biju ar bērniem, kad grupai “Tumsa” taisījām klipu.

– Vai režisors Šapošņikovs jūs uzrunāja?
– Mēs ar Oļegu esam jau pazīstami, kopš viņš kopā ar Džilindžeru Dailes teātrī iestudēja “Ķersim ķertos” izrādi. Un tad vēl mazajā zālē mēs kopā strādājām pie izrādes “Emigranti”. Tā arī tagad viņš mani uzrunāja veidot tērpus viņa iestudējumam Liepājas teātrī.

– Jums jau ir priekšstats par Vudija Allena lugu “Centrālparks West” un to, kādi tajā būs tērpi?
– Šobrīd lugu esmu izlasījis līdz pusei, jo tikai vakar (31.martā) to saņēmu pa e-pastu, bet priekšstats man, protams, ir. Tā bez šaubām ir smieklīga luga. Kādi tie tērpi izskatīsies, es zināšu pēc kādām pāris stundām. To ar Oļegu izrunāsim pa ceļam uz Rīgu.

– Vai jums kā kostīmu māksliniekam konkrētajā izrādē ir svarīga kāda noteikta vai kopēja krāsu gamma tērpiem?
– Katrā ziņā skatuves tērpus taisu savādāk, nekā strādājot pie modes tērpu kolekcijas. Es, piemēram, gatavoju visus tērpus šovam “Kabarē”, kuru rādīja televīzijā uz Jaungadu, un līdzīgiem uzvedumiem. Tā ka pieredze man ir. Tomēr ar skatuvi ir tā, ka ne vienmēr izdodas īstenot tās krāsas, kuras es gribētu. Pašlaik vēl nevaru pateikt, kādi tērpi būs Liepājas izrādei – garlaicīgi vai krāsaini. Luga pati jau ir ļoti dzirkstoša, bet vai arī tērpus tur vajag tik pat kliedzošus – vēl nezinu. Par to ar režisoru vienosimies. Pēdējā laikā iegājies, ka dziedātāji uz skatuves iet ar T-krekliem un džinsos. Viens ir skaidrs, ka tā vairs nevar, cilvēks atnākdams grib redzēt kaut ko skaistu, kaut ko interesantu.

– Jā, to visai uzskatāmi nodemonstrēja aizvadītais TV šovs “Dejo ar zvaigzni”, kurā skatītāji jūsmoja par romantiku un skaistajiem tērpiem.
– Par to ir vērts padomāt. Sākumā, pēc pirmā piegājiena, vēl nebija īsti skaidrs, kāpēc šis šovs ir tik ļoti populārs. Cilvēki vienkārši vēlas ko pozitīvu un arī skaistu, ikdiena jau tāpat ir pilna kreņķu, stresa un ielas…

Lomās izrādē būs aizņemti pieci aktieri: Inese Kučinska, Sigita Jevgļevska, Marģers Eglinskis, Ēriks Vilsons un Elīna Andruškevica. Pirmizrāde paredzēta 22.maijā.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Modes mākslinieks Dāvids un režisors Oļegs Šapošņikovs apmainās domām par izrādes koncepciju un iepazīstas ar Liepājas teātra aktieriem, kas spēlēs jauniestudējumā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz