Trešdiena, 8. maijs Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Ziemassvētku prieks nav izgaisis”

“Ziemassvētku prieks nav izgaisis”
Foto: Andris Gertsons
21.12.2016 07:05

"Kurzemes Vārds"

Pirmsziemassvētku sirsnības un kopābūšanas laikā ik gadu ir koncerti, kas īpaši izceļas. Arī šogad Kurzemes senioru sadziedāšanās un sadancošanās sarīkojumā Liepājas Latviešu biedrības namā brīvu sēdvietu nebija.

“Kā var nepatikt dziedāt!” no sirds saka cīravniece Vera Meire. Viņas pārstāvētais ansamblis ir viens no koncerta dalībniekiem, uzstāšanos gaida bez īpaša satraukuma. Ne jau pirmā skatuve, uz kuras jākāpj, šogad esot bijis īpaši daudz braucienu, pat līdz Valkai un Ikšķilei.

Cīravas vokālais ansamblis “Priekā” kopā dzied jau deviņus gadus, to vada skolotāja Lāsma Jūrmale. Astoņas dāmas, kas bez vajadzības mēģinājumus nekavē un skolotāju klausa ─ tā viņas par sevi smaidot saka.

Dāmas atzīst, ka tādas sadziedāšanās reizes kā šī ir ļoti svarīgas. Un vismaz divreiz gadā, pirms Jāņiem un pirms Ziemassvētkiem, Liepāja ir vieta, kur satikties. Un tagad, pat neraugoties uz sniega trūkumu, sirdī svētku sajūta ir, un Ziemassvētku dziesmu kopīga dziedāšana to rada vēl jo stiprāku.

Arī Otaņķu deju kopai “Teiksma” lampu drudža pirms uzstāšanās nav – apstiprina dejotāja Elvīra Cibule. Kristīnes Jaunbrūnas vadībā “Teiksma” dejo jau desmit gadu un brauc uzstāties visur, kur aicina. Mēģinājumi ir katru trešdienu. Tādi koncerti kā šis ir vajadzīgi. “Tad var redzēt, ko citi iemācījušies. Arī par tērpiem priecājamies, kā tie mainās. Ir saviļņojums,” atzīst E. Cibule. Malacis ir Astrīda Vērdiņa, kas ik gadu šādu pasākumu rīko, un malači ir dziedātāji un dejotāji, kas vīžo sanākt kopā un kaut ko iemācīties – viņa piebilst.

“Jūs jau ļoti labi zināt, ka ir viena būtne, kurai pateicoties mēs visi šeit pulcējamies,” koncertu iesākot, saka tā pastāvīgais konferansjē Jānis Dreiblats. Un izsauc uz skatuves Latvijas Pensionāru federācijas Liepājas Pensionāru biedrības vadītāju Astrīdu Vērdiņu. Viņa savā uzrunā ir īsa: šis gads ir bijis trauksmains, bet mums jāstājas tam pretī ar gaišu un mierīgu prātu, mēs nedrīkstam atvērt durvis tai trauksmei, kas klauvē, laužoties pa tām iekšā. Un tad seko pāris stundu baudas – kā koncertu piesaka J. Dreiblats. Folkloras kopa “Saknes” iesāk ar skaļu ķekatu dziesmu, Priekules “Zilais lakatiņš” pavisam viegli iekustina zāli, kopīgi ar to dziedot “Lai priecīgi Ziemassvētki…”. Dairas Veilandes vadītā Durbes “Mežābele” skar lirisku un filozofisku stīgu – “Mēs dieva bērni šajā pasaulē, lai arī šaubu ēnas mīt katrā dvēselē…”. Arī pati pasākuma dvēsele koncerta laikā pagūst nomainīt tērpus, lai iekļautos Liepājas Pensionāru dienas centra ansamblī “Kurzemīte”. “Neko nevaram mainīt, ir mainījies viss. Bet Ziemassvētku prieks nav izgaisis,” “Kurzemītes” uzstāšanos dzejā piesaka tā dalībniece Gvenda Beģe.

Skaisti dāmu tērpi, sirsnīgas dziesmas, līdzi kustēties mudinošas dejas – koncertā pavisam ir gandrīz trīsdesmit numuru. Dalībnieki bez liepājniekiem, otaņķniekiem, cīravniekiem, priekulniekiem, durbeniekiem ir arī no Kuldīgas, Grobiņas, Brocēniem, Aizputes, Nīcas, Vērgales, Medzes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz