Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Zvanu skaņas iezvana Baznīcu nakti

Zvanu skaņas iezvana Baznīcu nakti
Foto: Egons Zīverts
02.06.2017 23:30

liepajniekiem.lv

Piektdien īsi pirms pulksten 18 ar zvanu sadziedāšanos sākās “Baznīcu nakts”, un dažādu konfesiju dievnami uz vairākām stundām atvēra savas durvis apmeklētājiem. Apmeklētāju interese par dievnamiem “Baznīcu naktī”, protams, nesasniedza tādus apmērus kā rosība “Muzeju naktī”, taču nevienā baznīcā cilvēku netrūka.

Mūspusē pie sevis aicināja desmit baznīcas Liepājā un pa vienai Nīcā un Rucavā. “Baznīcu nakts” Liepājas koordinatore Ilze Vitāle sacīja, ka piedalīties ir katras draudzes brīva izvēle, un, lai arī baznīcu mūsu pilsētā ir skaitliski vairāk, lielākā daļa ir tomēr aptvertas. “Daudz ir domāts, ko rādīt, kā izpausties,” I.Vitāle apliecina, ka dievnami “Baznīcu naktij” gatavojās nopietni. Dalība iepriekšējos gados ļāvusi uzkrāt pieredzi, un šobrīd apmeklētājiem piedāvātā programma bija daudzpusīga – izstādes, koncerti, radošās darbnīcas, lekcijas, lasījumi, ekskursijas, spēles utt. Taču, lai arī programma bija pieskaņota kultūras notikumam, daudzas baznīcas varēja iepazīt arī caur to ierastajām norisēm, piemēram, dažos dievnamos sākās dievkalpojums.

“Baznīcu nakts” galvenais mērķis ir iepazīstināt cilvēkus ar kultūras un garīgajām vērtībām, kas atrodamas Latvijas kristīgo draudžu un baznīcu mantojumā.

“Jā, pašā pamatā baznīcas ir garīgās vēsts nesējas, taču tajās ir atrodama arī mūsu vēsture, kultūra, liecības, ko cilvēki var atnākt un izbaudīt šajā vakarā,” norādīja I.Vitāle.

Liepājas Katoļu pamatskolas skolotāja, viena no “Baznīcu nakts” organizatoriem Liepājas Sv.Jāzepa katedrālē Antra Jakovļeva izteica cerību, ka šī akcija iedrošina ienākt tos, kas ikdienā kautrējas vērt dievnama durvis. “Vai rezultātā daudzi izmaina savu dzīves ceļu, es neņemos spriest, bet tas, ka šajā naktī baznīca kļūst saprotamāka, atbild varbūt arī uz eksistenciāliem jautājumiem – tas ir viennozīmīgi. Jo mācītājs vai priesteris ir pieejams, viņš smaida, ir atvērts un tāds pats cilvēks, kā jebkurš cits, un nobrūk zināmu priekšstatu un stereotipu siena.” Turklāt Sv.Jāzepa katedrāle ir kultūrvēsturisks objekts, ko ir vērts apskatīt un iepazīt. A.Jakovļeva apliecina: “”Baznīcu nakts” ir svarīga arī mums pašiem, ticīgajiem, jo atveram savas mājas, sakot, – esiet laipni aicināti.”

Jau trešo gadu “Baznīcu naktī” piedalījās arī Latvijas apvienotās Metodistu baznīcas Liepājas draudzes nams, kurā apmeklētāji varēja piedalīties radošās darbnīcās, izaicināt mācītāju uz sportiskām aktivitātēm – novusu, galda tenisu vai dārtu. Bija arī bērnu koncerts, Elitas Grosmanes lekcija “Baroks Liepājā un Sefrensu darbība Kurzemē”, mākslinieka Gunta Otaņķa personālizstādes atklāšana un citas aktivitātes.

Mācītāja Gunta Grīna-Sologuba, vaicāta par dalības mērķiem, norādīja, ka vēlējušies vienoties ar visiem pārējiem īpašajā notikumā. “Piedalāmies arī tādēļ, ka ir iespēja atvērt draudzes durvis neierastā laikā.” G.Grīna-Sologuba uzsver, ka “Baznīcu nakts” nenotiek tāpēc, lai pievērstu cilvēkus ticībai. 

“Mērķis ir, – lai cilvēki atnāk un redz, kas baznīcā notiek. Atmosfēra ir brīva, var uzdot jautājumus, iepazīties. Mums ir prieks par ikvienu apmeklētāju,” atzina G.Grīna-Sologuba.

Kā novērojām, iepazīt dievnamus šajā vakarā tomēr vairāk devās vidējās un vecākās paaudzes apmeklētāji, arī ģimenes ar bērniem. Apmeklējot baznīcas, kas ir nostāk no paša pilsētas centra, rosība bija mazāka. “Baznīcu naktī” Sv.Trīsvienības katedrāle kā viens no centrālajiem pilsētas dievnamiem cilvēku pulcēja vairāk. Īpašs notikums bija izstādes “Bīskapa sievasmātes Annas Saulītes izšuvumi” atklāšana, kurā apskatāmas 25 lielu un mazu krustdūriena tehnikā veidotas gleznas. Vēl jāpiemin, ka apmeklētāji tika aicināti ekskursijās, kas ļāva iepazīties ar dievnama iekštelpas niansēm un apskatīt pagrabu.

“Biju pagājušā gadā, un mani ieinteresēja,” sacīja Silvijas kundze, ko pārtvērām ceļā no Sv.Trīsvienības katedrāles uz Sv.Jāzepa katedrāli. “Koncerti, ekskursijas,” viņa min, kas noteicis izvēli, uz kuru dievnamu doties. Vakara gaitā ir plāni viesoties arī Liepājas baptistu Pāvila baznīcā.

“Varētu arī iet uz Jaunliepāju, bet vienkārši negribas tik tālu doties. Izvēlējos tās vietas, kas ir man tuvāk dzīvesvietai, lai arī tur biju jau pērn.”

Vaicāta, vai šāds kultūras notikums ir vajadzīgs, Silvijas kundze atbildēja pārliecinoši, sakot, jā. “Ne vienmēr tā aizeju, tāpēc priecājos, ka ir, kas uz to pamudina.” 

Liepājniekus Ingu, Imantu un viņu trīs gadus veco dēliņu Eduardu sastapām Sv.Jāzepa katedrālē. Šo dievnamu izvēlējušies kā pirmo, ko šovakar apmeklēt. “Plāns ir pēc tam izbraukt uz Karostu, uz pareizticīgo Jūras katedrāli, bet desmitos gribam paspēt uz koncertu Trīsvienības katedrālē,” Inga gan stāsta, ka maršrutu izdomājuši spontāni. “Jā, esam izvēlējušies pazīstamākās, un tajās ir arī būts iepriekš. Kāpēc neapmeklējam tās, kur nav būts? Nezinu, varbūt arī aiziesim. Vēl viss vakars priekšā.” Vaicāta par ieguvumiem, Inga sacīja, ka cerot gūt pozitīvas emocijas un miera sajūtu, ko sniedz baznīca.  

Šogad dalību bija pieteikušas 190 baznīcas visā Latvijā. Īpašs dievnamos bija brīdis deviņos vakarā, kad draudzes noturēja lūgšanu “Mūsu Tēvs debesīs” veltītu Latvijai.

Akciju “Baznīcu nakts” īsteno starpkonfesionāla domubiedru grupa – Nodibinājums “Baznīcu nakts fonds”. Notikuma ieceri atbalsta lielāko kristīgo konfesiju vadītāji Latvijā.

Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms nedaudz vairāk nekā 10 gadiem notika pirmais šāds Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā. Kopš 2012. gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā. Latvijā – kopš 2014.gada. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz