Burziņš ābolu mērcē
"Kurzemes Vārds"
Kultūras dienā Aizputē ar dažnedažādām
izdarībām tika pieskandināta darbnīcu un rezidenču centra “Serde”
sēta. Tajā āboļošanas tradīcijas ritēja izteikti latviskā garā.
Āboļošana
Aizputē ir izveidojusies par zināmu un stabilu tradīciju. Tā jau ap pusdienas
laiku pulcēa teju pilnu “Serdes” pagalmu. “Tāds ļoti jauks un
latvisks pasākums. Gadatirgi ir pārvērtušies kaut kādu lēto mantu tirgotavās.
Nav vairs to īsto, seno tirdziņu. Bet šodien šo sajūtu pasākums spēj sniegt,”
ar saviem iespaidiem dalās Aizputes vīna darītavas meistars Mārtiņš Sants.
Ieklausoties bērnu čalās, tirgotāju runās un spēlmaņu atskaņotajās melodijās,
ir jūtama senās latvju sētas burvība, kura ir dzīvības un jautrības pilna.
Blakus vīndarim pie galda lielos pītos grozos
dus aroniju ogas, kuras pēc tam paredzēts pārstrādāt alkoholiskā dzērienā. “Pa
kādu brīdi gatavosim vīnu tepat uz vietas. Baļļa te ir – to stellēsim augšā. Ir
arī aronijas, kuras spiedīsim ar kājām, gluži kā filmās rāda,” smaidot
saka M. Sants. “Serdes” pagalmā pagatavoto vīnu, iespējams, varēs
malkot jau pēc gada.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 14. septembra numurā.
#kvards-20150914-06#