Darbojas testa režīmā
Jelgavā atklāta zemniekiem piederošā jaunā piena pārstrādes rūpnīca SIA “Latvijas piens”. Ražošana tajā sāksies jūlija sākumā, apstiprina uzņēmuma pārstāvis Māris Petrēvics.
Lai gan sākusi iepirkt pienu, pagājušajā ceturtdienā atklātā rūpnīca pagaidām strādā testa režīmā. Aptuveni pēc nedēļas produkcijas paraugi varētu tikt nosūtīti sadarbības partneriem, ar kuriem jau noslēgtas vienošanās par gatavās produkcijas realizāciju, ziņo aģentūra BNS. Darbu pakāpeniski sāks ar vājpiena koncentrāta un krējuma ražošanu. Vēlāk ražos arī sieru. “Siera līnija būs otrā kārtā,” saka piensaimnieku kooperatīva “Dzēse” valdes priekšsēdētājs M. Petrēvics.
Viena no uzņēmuma akcionārēm Durbes zemnieku saimniecības “Sarmas” īpašniece Zaiga Rubene, vaicāta par ieguvumiem no jaunās rūpnīcas, gan teic, ka pagaidām par to grūti spriest. Par gatavās produkcijas realizāciju viņai vēl īstas skaidrības neesot.
“Tagad mums, zemniekiem, galvenais ir siens un skābbarība, par pārējo uztrauksimies vēlāk,” ar smaidu saka Tadaiķu pagasta “Mazauderu” saimniece Elvīra Baltaviča. Līdz šim sadarbība ar kooperatīvu viņai veidojusies laba. “Viņi ir malači!” par “Dzēses” pārstāvjiem saka tadaiķniece. Tomēr par reālo rūpnīcas darbību varēs spriest, kad tā jau būs nedaudz pastrādājusi, viņa saka.
Kopumā kooperatīvu “Dzēse” jaunajā rūpnīcā pārstāv 260 zemnieku, apstiprina M. Petrēvics.
Ražotnes būvniecībā un aprīkojumā ieguldīti 10,5 miljoni latu, ko veido kredītlīdzekļi, ES finansējums un zemnieku nauda. Uzņēmuma dibinātāji ir kooperatīvi “Trikāta KS”, “Dzēse” un “Piena partneri KS”. Plānotās ražošanas jaudas sākotnēji ir 300 tonnu siera mēnesī, ko pakāpeniski plānots palielināt līdz 800 tonnām.
Jau ziņots, ka rūpnīcas pamatakmens tika ielikts pagājušā gada septembrī.
Marija Leščinska,
“Kurzemes Vārds”