Lai nodrošinātu ērtu vietnes izmantošanu un uzlabotu šīs vietnes veiktspēju un funkcionalitāti, mēs izmantojam sīkdatnes. Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā. Turpināt Vairāk informācijas

Pirmdiena, 22. aprīlis

+7°C
Vējš: DA 5.0 m/s
Laika ziņas Liepājā

Vārdadiena: Armanda, Armands

Grib kaut ko savu  (1)

Atslēgvārdi zemnieki | lauksaimniecība | Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs | seminārs

Vairāki jaunie zemnieki, kā arī cilvēki, kas atgriežas no ārzemēm saimniekot Latvijas laukos, interesējas par iespējām dot pievienoto vērtību savos laukos un kūtīs iegūtajai produkcijai, uzsākot vai dažādojot mājražošanu. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Liepājas biroja sarīkotajā seminārā par piena pārstrādi piensaimnieki interesējās par iespējām sākt interesantāku nišas produktu, piemēram, jogurta, ražošanu, bet iesācējiem noderīga bija arī vispārīgā informācija par piena kvalitātes prasībām. Lauksaimniekus konsultēja profesore, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītāja Inga Ciproviča.

Lai arī lopkopjiem šis bijis grūts gads, kad ilgstošā sausuma dēļ ziemai sagatavoti mazāki barības krājumi un daudzviet dzird, ka būs jāsamazina ganāmpulki, seminārā sastaptie lauksaimnieki izteicās, ka tikšot galā ar šo pārbaudījumu. "Meklējām zāli pa visām malām. Katrs stūrītis, kur kaut kas bija izaudzis, kur neviens nekad nebija pļāvis, šogad tika nopļauts," stāstīja "Mežstrautu siera" ražotājs no Rucavas Gundars Timbra, kura saimniecībā ir 45 govis. Priekules pagasta IK "Māliņmuiža" pārstāve Ingūna Balode sacīja, ka nedomājot atteikties no tikko ieaudzētajām piena govīm, lai arī ar barības sagādi šogad bijis, kā bijis: "Mums ir ļoti daudz atsaucīgu zemnieku, kuri palīdzēja, barību esam sagādājuši. Tagad jāsaka tā – govis pārēdušās nebūs, bet arī badā ne."

Topošie mājražotāji bija apņēmīgi noskaņoti. "Gribu apiet starpniekus," teica piena un gaļas lopu audzētāja no Gaviezes pagasta Inese Kurpa. Iveta Kļava no Durbes novada vēlētos sākt biezpiena, siera un pat jogurta ražošanu. Savukārt Dina Ozola pēc trīspadsmit Anglijā pavadītiem gadiem atgriezusies un iegādājusies zemnieku saimniecību Bārtas pagastā. "Gribu dzīvot Latvijā," viņa teica.

Lektore I. Ciproviča stāstīja topošajiem mājražotājiem un arī pieredzējušajiem svaigpiena produktu piedāvātājiem, ka šis nevar būt "iedvesmas process": "Mērķis ir piedāvāt nemainīgas kvalitātes produktu. Tāpēc ražošana ir jāstandartizē, nevar katru dienu izmantot kaut ko citu, kas tobrīd mājās pieejams." Svaigpiena tirgotāji zināja stāstīt, ka pircēji nevēlas termiski apstrādātu pienu. Tās arī esot liekas klapatas. Savukārt I. Ciproviča centās kliedēt izplatītos priekšstatus, ka termiskā apstrāde sabojā labu produktu.

Plašāk lasiet laikraksta "Kurzemes Vārds" 9. novembra numurā.

Ja neredzat avīzes lapas, Jums nepieciešama "Adobe Flash" 9.0.115 versija vai jaunāka. To varat bez maksas lejuplādēt šeit.

  • Komentāri (1)
  • 0
+ skatīt visus Atlikušie simboli: 500

Pievieno komentāru

liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Portālā aizliegts ievietot:
- personas godu un cieņu aizskarošu, draudošu, apmelojošu informāciju;
-musināt uz rasu vai etnisko neiecietību;
-komentārus, kas neatbilst Latvijas Republikas likumdošanai;
- komerciāla rakstura informāciju vai jebkāda veida reklāmu un aģitāciju.

Noteikumu neievērošanas gadījumā, liepajniekiem.lv patur tiesības komentārus dzēst, slēgt iespēju komentēt un ziņot tiesībsargājošām iestādēm.

Uzmanību!!!
Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Novados

Saistītās ziņas

Pamanīji neatbilstošu saturu? Būsim pateicīgi, ka par to informēsi mūs!