Izvērtē, kāda cūkgaļa garšīgāka
0
Šodien SIA “Cūku ciltsdarba centrs” rīko Latvijā iepriekš nebijušu sarīkojumu – šķirnes cūku gaļas degustāciju. Tas notiek Rīgā, “Hotel ABC” restorānā. Cūkgaļas izgaršošanā kopā ar zemkopības ministru Mārtiņu Rozi piedalīsies cūku audzētāji, selekcionāri un zinātnieki. Gatavošanās šim pasākumam sākusies jau pavasarī, kad vairākās cūku audzētavās tika izraudzīti atšķirīgu šķirņu dzīvnieki, ko pēc tam nogādāja un izaudzēja Ogres rajona saimniecībā “Madaras Gretes”.
Divi sivēntiņi turp aizceļoja arī no šķirnes cūku audzētavas “Nīcas rukši”. Saimniecības vadītāja Dzintra Lejniece pastāstīja, ka Ogrē nogādāti no Vācijas atvestās Pjetrenas šķirnes pārstāvji, kas ir melnraibi. Taču galvenais esot tas, ka šīs šķirnes cūkgaļa Latvijā tikpat kā nav zināma. Tāpēc būšot interesanti Pjetrenas cūku gaļu salīdzināt ar Landrases, Latvijas baltās, Djurokas un citu šķirņu karbonādēm. “Ļoti daudz kas ir atkarīgs ne tikai no šķirnes un audzētāja, bet arī pavāra prasmes,” sprieda kompleksa vadītāja.
Cūku ciltsdarba centrs selekcijai pievērsies 1999.gadā. Galvenais uzdevums esot attīstīt tādas cūku šķirnes, kas ne tikai ātrāk aug, ir liesas un patērē mazāk barības, bet arī tās, kuru gaļa spēj apmierināt patērētāju vēlmes, ir augstvērtīga pēc garšas un citām īpašībām.
“Kurzemes Vārds”