Nobrieduši sākt bioloģisko saimniecību piena pārstrādi
0
Ilgu gadu gaitā bioloģiskos lauksaimniekus satraucis jautājums par viņu saimniecībās ražotā piena pārstrādi. Līdz šim slaukumu, kas iegūts, darbojoties ar videi draudzīgiem paņēmieniem, lēja kopīgās cisternās ar konvencionālo lauksaimnieku ražoto pienu. Tagad aina mainīsies, jo akciju sabiedrības “Talsu piens” vadītāji nobrieduši atvērt bioloģisko saimniecību produkcijas pārstrādes līniju.
Liepājas bioloģisko lauksaimnieku biedrības vadītāja vietnieks Jānis Pakalns pastāstīja, ka uzzinājis par to, piedaloties bioloģisko zemnieku saimniecību kooperatīvās sabiedrības “Pienenīte” dibināšanas sapulcē Talsos. Kaut gan neviens no Liepājas rajona videi draudzīgi strādājošajiem lauksaimniekiem sabiedrībā vēl neesot iestājies, viņš aprēķinājis, ka no mūsu rajona 10 līdz 12 zemnieku saimniecības gadā uz Talsiem spēj nosūtīt ap 800 tonnām piena. Dzirdot to, akciju sabiedrības “Talsu piensaimnieks” valdes priekšsēdētājs Dainis Norenbergs bijis patīkami pārsteigts un izteicies, ka tas esot labi, ja tiek nosaukti konkrēti skaitļi.
Redakcijai viņš teica, ka bioloģisko saimniecību ražotā piena līnija ir gatava darbam un pašlaik gaida sertifikācijas komisijas atzinumu. Kad to izdosies saņemt un kādi būs ražotās produkcijas apjomi, valdes priekšsēdētājs pagaidām nevēlējās prognozēt, taču piebilda, ka piena, ko pārstrādāt, pietikšot. “Esmu runājis ar ciltslietu pārzinātājiem, un noskaidroju, ka bioloģisko saimniecību valstī ir daudz un arī ganāmpulki tajās ir diezgan prāvi,” viņš teica, pastāstot, ka paralēli pašlaik notiekot sarunas ar lieliem tirdzniecības tīkliem par bioloģiskā piena realizāciju, jo tāda laba manta tirgū tiekot ar ilgošanos gaidīta.
Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”