Priekulē atsāk cept baltmaizi
0
Priekules maizes ceptuvē pirmdien atkal atsākta baltmaizes ražošana. Savu piekrišanu tam devis Pārtikas un veterinārais dienests. Rupjmaize gan vēl būs jāpagaida, atzīst Priekules maizes ceptuves vadītājs Raivo Blumbergs. Jau rakstījām, ka naktī uz 13.jūniju nodega Priekules maizes ceptuves jumts 400 kvadrātmetru platībā. Cilvēki ugunsgrēkā necieta, no liesmām izdevās pasargāt arī pārējās būves un ražošanas iekārtas. Tagad pilnā sparā rit jumta atjaunošana. Novāktas degušās konstrukcijas, baltmaizes ceptuves daļā jumts cietis mazāk un pagaidām pārklāts ar plēvi.
Cehā atpakaļ ievietotas ražošanas iekārtas, ko steigšus izdevies izstumt no degošās būves. Pie glābšanas darbiem tonakt ķērušies gan ceptuves darbinieki, gan citi Priekules iedzīvotāji. “Pus pilsēta saskrēja palīgā,” saka R.Blumbergs.
Kaut arī baltmaizes cepšana šonedēļ atsākta gandrīz tādā pašā apjomā kā pirms ugunsgrēka, otrdienas rītā cehā darbs nenotika. Spēcīgais lietus bija samērcējis telpas.
Rupjmaizes cepšana atsāksies, tūlīt arī šī ceha daļa būs zem jumta. Pirms celtniecības vēl nepieciešams izraudzīties labāko tehnisko risinājumu, uzklausīt ekspertu viedokļus. “Ļoti ceru, ka pēc Jāņiem varēs sākt atjaunot jumta konstrukcijas,” atzīst R.Blumbergs. “Neesam taču ieinteresēti vilkt garumā, jo katru dienu ciešam zaudējumus.” Konkrētu summu gan viņš nevēlas nosaukt.
Darbinieki gan dīkā nestāvot. Daži piedaloties atjaunošanas, tīrīšanas darbos, citi strādājot konditorejā, tie, kuri gribējuši, tikuši atvaļinājumā.
Tūlīt pēc nelaimes ugunsdzēsēji norādīja, ka liesmu izcelšanās iemesls, visticamāk, bijis īssavienojums, kas saistīts ar ventilācijas sistēmu. Valsts policija sākotnēji pieļāva, ka iemesls varētu būt bojājums dūmvadā. “Dūmvads nevarēja būt vainīgs, tas bija ļoti labā kārtībā,” apgalvo R.Blumbergs. Policija turpina noskaidrot iemeslu.
Izmantojot situāciju, tiek remontēta lielā malkas krāsns. Šie darbi bija paredzēti tikai ziemā, kad parasti krītas maizes patēriņa daudzums. “Ar malku kurinātā krāsnī ceptai maizei smeķis ir pavisam cits! Tagad cilvēki zvana un prasa, kad atkal būs. Viņi ir iemīļojuši mūsu “Druvienas maizi”,” norāda ceptuves vadītājs.
Ilze Lanka,
“Kurzemes Vārds”
No liesmām izdevies izglābt arī pāris dienu pirms ugunsgrēka uz ceptuvi atvestās jaunās iekārtas. Tās automatizēs ražošanu, stāsta Raivo Blumbergs.