Lai nodrošinātu ērtu vietnes izmantošanu un uzlabotu šīs vietnes veiktspēju un funkcionalitāti, mēs izmantojam sīkdatnes. Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā. Turpināt Vairāk informācijas

Svētdiena, 20. augusts

+18°C
Vējš: R 4.3 m/s
Laika ziņas Liepājā

Vārdadiena: Bernhards, Boriss

Rucavā plāno ražot zemeņu šņabi  (12)

Atslēgvārdi rucava | zemenes

No brāķētajām zemenēm ražot degvīnu tuvāko divu gadu laikā iecerējis Rucavas uzņēmums SIA "Ogu aģentūra". Ideja radusies pēc mēģinājuma pašu vajadzībām gatavot zemeņu vīnu. 

Brāķētās ogas veido apmēram 10 līdz 15 procentu no kopējās ražas. "Kamēr raža maza, tikmēr nekas. Ir kur tās likt. Sablenderē, vai kaut kā tamlīdzīgi. Bet, kad ražība ir jau tonnās, tad ir problēmas, kur tik daudz brāķu likt," stāsta uzņēmuma vadītājs Sandijs Stendze.

Sākumā domājis no brāķētajām ogām ražot zemeņu vīnu, bet ar tā gatavošanu neesot paveicies. "Pirms vairākiem gadiem mēģinājām taisīt zemeņu vīnu sev. Toreiz tā īsti nesanāca. Ne mūsu vainas dēļ. Vienkārši peles bija tikušas klāt, tāpēc sabojājās," pirmo pieredzi alkoholiskā dzēriena gatavošanā no pašu audzētajām ogām komentē S. Stendze.

Vēlāk šī ideja vairs nav šķitusi pārāk oriģināla. "Vīns Latvijā – tā lieta ir jau diezgan apgūta. Ir visādi vīni – rabarberu, pieneņu un kādi vēl tik ne. Kur mēs izcelsimies ar zemeņu vīnu? Un tad reiz televīzijā redzēju, kā taisa Francijā," pārdomās dalās uzņēmējs. Radusies ideja no zemenēm taisīt, kā tautā saka, šņabi. "Mazliet savādāka receptūra, bet pēc būtības tas ir šņabis. Kalvadosu pamatā taisa no ābolu vīna. Savukārt tādu, kam pamats būtu zemeņu vīns, es daudz meklēju un nekur neatradu, ka tāds kaut kur būtu. Iespējams, kāds to nedaudz arī dara mājas apstākļos, bet mēs domājam to pārvērst lielākos apjomos, līdzīgi, kā tas ir Francijā," atklāj ogu audzētājs. Šogad zemenes pārvērst alkoholiskajā dzērienā vēl neesot plānots. Ātrākais, kad tas varētu tikt darīts, esot pēc diviem vai trim gadiem. "Tad brāķēto zemeņu apjoms mums būs tik liels, lai varētu parādīt kaut ko vērā ņemamu," skaidro uzņēmējs un piebilstot, ka zemeņu plantācijas tiek paplašinātas pakāpeniski. "Pagājušogad pavasarī mēs pieaudzējām klāt, un arī šogad stādīsim vienu hektāru klāt."

Iespējams, šņabja gatavošana varētu tikt sasaistīta ar tūrisma nozari. "Francijā, kur taisa kalvadosu, arī tūristi brauc un var apmeklēt. Tāpat pie manis varēs atbraukt un paskatīties, kā tas reāli notiek. Kā pamatnodarbošanās – tā nē, vismaz attiecībā uz mani," komentē S. Stendze.

Par ideju sadarboties ar citiem vietējiem ogu audzētājiem vēl neesot domāts. Taču S. Stendze pieļauj, ka interese būtu. "Es domāju, ka atrastos gribētāji, kas būtu ar mieru," pasmaida zemeņu audzētājs. 

  • Komentāri (12)
  • 0
+ skatīt visus Atlikušie simboli: 500

Pievieno komentāru

liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Portālā aizliegts ievietot:
- personas godu un cieņu aizskarošu, draudošu, apmelojošu informāciju;
-musināt uz rasu vai etnisko neiecietību;
-komentārus, kas neatbilst Latvijas Republikas likumdošanai;
- komerciāla rakstura informāciju vai jebkāda veida reklāmu un aģitāciju.

Noteikumu neievērošanas gadījumā, liepajniekiem.lv patur tiesības komentārus dzēst, slēgt iespēju komentēt un ziņot tiesībsargājošām iestādēm.

Uzmanību!!!
Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Novados

Saistītās ziņas

Pamanīji neatbilstošu saturu? Būsim pateicīgi, ka par to informēsi mūs!