Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gatavo citu galdam

Gatavo citu galdam
Foto: Madara Reine
23.12.2017 07:09

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Deviņiem ēdieniem klāts galds Ziemassvētkos – pīrāgi, piparkūkas, cūkas šņukurs un zirņi… Svētku galdā liekamo ēdienu izvēle ir visai dažāda – kāds izvēlas tradicionālos Ziemassvētku ēdienus, citi eksperimentē. Arī Liepājas gardumu gatavotājiem šis ir ļoti darbīgs laiks, jo pasūtījumu netrūkst. 

Kaut arī saldumu gatavošana vienmēr ir bijusi Madaras Reines aizraušanās, iespēju našķīšus iegādāties arī citiem viņa piedāvā vien gadu. Kaut arī viņas kūkotava “Kārumnīca” jeb mājas virtuve nav ļoti reklamēta, viņai pasūtījumu netrūkst. “Šis laiks ir ļoti noslogots, bet to visu uztveru pozitīvi. Tas gandarījums, kad ieraugu sapakotās mazās kastītes, ir milzīgs. 

Man prieks, ka cilvēki izvēlas mājās ražotos kārumus, nevis pērk veikala saldumus. Un novērtē to, ka tas ir roku darbs.”

Gardumu piedāvājums ir plašs – siera kūkas, eklēri, zefīri, karameles. “Tieši eklēri ir vispieprasītākie. Pasauli pārņēmis tāds “eklēru bums”,” smej Madara.

Cilvēki viņas gatavotos kārumus ļoti iemīļojuši, jo zina, kāds ir to sastāvs. “Es ļoti cenšos izmantot dabīgas izejvielas. Es neizmantoju krāsvielas, kaut kādas garšu piedevas. Visur izmantots īsts saldais krējums, īsts sviests. Margarīnu nelietojam arī mājās un es nevarētu to pievienot tam, ko taisu. Arī vaniļu izmantoju īstu – pākstis vai pastu. Pat vaniļas ekstraktu, vaniļas cukuru. Visas krāsas zefīriem, pastilām, karamelēm ir pilnīgi dabīgas.” 

Madara stāsta, ka nācies zaudēt daudz klientu, jo viņa atsakās gatavot mākslīgas, krāsainas kūkas. “Tādēļ arī nākas saskarties ar kritiku, kad cilvēki pasaka, ka neko nemāku, jo nedaru tā, kā vēlas viņi. Bet es tam nepievēršu uzmanību, jo svarīgāki ir klienti, kas mani atbalsta.”

Viņa šobrīd gatavo arī piparkūku mīklu, ko cilvēkiem iegādāties un tā ir pieprasīta. “Piparkūku mīklu pērk vairāk nekā jau gatavas piparkūkas, jo ģimenēm pats cepšanas process ir kā tāda tradīcija. Protams, piparkūkas ir liktas klāt dažādām paciņām, bet maz.

Bet es to piparkūku garšu ”iepinu” citos produktos. Piemēram, ābolu – piparkūku zefīrs, apelsīnu – piparkūku karameles, pastilas ar piparkūku garšu un riekstiem. Sezonālās garšas ir lielisks veids kā eksperimentēt.

Viss ko pieminēju ir radies mirkļa iespaidā, eksperimentējot. Vispār liekas, ka speciāli domājot nesanāk nekas… bet ar laiku laikam galva sāk strādāt uz dažādām idejām un viss rodas pats no sevis,” stāsta Madara.

Kaut arī Madaras ikdiena sastāv no saldumiem, viņa svētku galdā ar saldumiem neaizraujas, toties vienmēr cenšas sarūpēt deviņus latviskos ēdienus. 

No speķa uz sieru

Liepājnieces Ilutas cepto pīrāgu liktenis netiekot apdziedāts tautasdziesmās, jo to gali nekad neapdegot. “Ilgus gadus darot vienu un to pašu, rokas pašas zina, ko darīt, un arī laika izjūta iestrādājas. Viss notiek automātiski,” stāsta Iluta. Viņa katru gadu cep plātsmaizes, speķa pīrāgus, magoņmaizītes un kanēļmaizītes. 

“Ar katru gadu sanāk cept arvien mazāk, šogad cepu tikai paziņām, jo cilvēkiem vairs nav vēlmes pirkt mājās ražoto. Viegli jau aiziet uz veikalu un vienā iepirkumu reizē nopirkt visu svētku galdam,” secina sieviete. 

Viņa atzīst, ka pēdējo gadu laikā pieprasījums ļoti mainījies. Cilvēki sākuši lūgt, lai Iluta izcep siera pīrādziņus. “Man tas viss bija jaunums. Nezināju, cik daudz siera vajadzēs, kādai jābūt mīklai. Bet pēc dažiem izmēģinājumiem, visu sapratu.

Tos gan cilvēki pirka vairāk nekā speķa pīrāgus, bet laiki uz paradumi taču mainās. Mums jāspēj mainīties līdz ar tiem.”

Arī šogad Iluta piedāvājumu papildinājusi ar dažādu sēklu maizītēm un paplašinājusi pieejamos plātsmaižu veidus. “Kad cilvēks atrod savu meistaru, tik viegli jau vaļā nelaiž. Tiem, kas manis gatavotās maizītes, pīrāgus pērk ik gadu arī jautāju, ko pamainīt, kā darīt labāk, jo arī es priecāšos, ka klientam garšos.”

Galdā cels maizi

“Pagājušajā gadā maizes cepšanu iemācījos no tēta,” stāsta Marika Petrovska. Viņa maizi iegādāties piedāvā arī citiem un liepājnieki to ir ļoti iecienījuši.

Pēc senajām latviešu tradīcijām svētkos noteikti galdā jāceļ maize, ko arī mūsdienās vairums ievēro, jo darbu Marikai netrūkst. Pēc pieprasījuma viņa gatavo arī citas lietas, piemēram, riekstiņus ar iebiezināto pienu, kas daudziem atgādina bērnību. Šogad lielā cieņā bijusi arī viņas gatavotā piparkūku mīkla.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz