Jūrasgrundulis savas sezonas beigās svin svētkus
Grunduļi – kūpināti, cepti un zupā. Tādus cienastus var nogaršot un iegādāties Vecajā ostmalā pie ”Spīķera”, kur pirmo reizi notiek svētki ”Grunduļu diena Liepājā”.
liepajniekiem.lv
Šie svētki tapuši pēc piekrastes zvejnieku ierosinājuma, tos rīko biedrība ”Liepājas rajona partnerība”.
”Grundulis ir ne tikai ēdams, bet pat garšīgs,” svētkus ievada biedrības vadītāja Inita Ate.
Tādās pašās domās ir arī apmeklētāji, kuri stāv garā rindā pēc grunduļa zupas. Viņi tikai ilgojas pēc jaukākiem laikapstākļiem. ”Tik labi, ka ir pasākumi, kurp var aiziet bērniem,” saka liepājniece Dace. Mazajiem svinētājiem padomāts par dažādām atrakcijām.
Svarīga svētku sastāvdaļa ir atpazīšanas zīmju pasniegšana piekrastes zvejniekiem, vietējo zivju pārstrādātājiem un ēdinātājiem.
Ja redzat jūrmalas ciemā vai pilsētā pie mājas koka zīmi ar zivi uz zaļa fona – droši ejiet sētā un vaicājiet pēc zivīm. Ja zivs zīme pret jums pagriezta ar sarkano pusi – diemžēl šodien zivju nav.
Lai zinātu, kādu zivi prasīt, iepriekš var iepazīties ar projekta ”Zivju sezona: Gaidām ciemos – mums ir zivis!” tikko izdoto bukletu. Tajā var uzzināt, ka apaļais jūrasgrundulis, kuram par godu svētki, ir svešzemju suga, Latvijas ūdeņos ieklīdis kopš 2005. gada. Tā ir izteikti sezonāla zivs, un Liepājas un Dienvidkurzemes zvejnieki svinīgi paziņo, ka grunduļa zvejas sezona vakar noslēgusies. Taču galdā ceļamajai sezonai ierobežojumu nav.
Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.