Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jūrmalciemā sēņo arī francūži

Jūrmalciemā sēņo arī francūži
18.08.2012 07:08

Atslēgvārdi

Pilsētā sastapšanās ar ārzemniekiem jau sen ir ikdiena, bet redzēt viņus Nīcas novada mežā, gumijas zābakiem kājās un groziem rokās, nudien nav ikdienišķi. Un ceturtdien Jūrmalciema mežā varēja sastapt franču jauniešus, kuri tikpat aizrautīgi, cik vietējie, vāca sēņu ražu.

Latvijā ieradušies un vietējās dabas valdzinājumu bauda brālēni Stefans un Gijons Porjē. Viņu pavadone Agnese Niedola smejot stāsta, ka brālēnu uzvārds tiešā tulkojumā nozīmējot – bumbierkoks. Bet viņa pati gan ir vietējā – no Klampju ciema. Agnese pirms kāda laika mācījusies Saldū, kur apguvusi viesu servisa speciālistes amatu. Un tur viņai piedāvāts vienu gadu mācīties Lavalas pilsētā Francijā, lai iegūtu pavāres diplomu. Agnese tur palikusi arī otru gadu, izmācoties arī par viesmīli un iegūstot divus profesionālās izglītības diplomus, turklāt tagad viņa brīvi runā franciski. Viņa pašlak palikusi Francijā strādāt, un ir kāda ēdināšanas uzņēmuma šefpavāra labā roka.

Uz Latviju Agnese atbraukusi paciemoties pie ģimenes un līdzi atvedusi savus franču draugus – Stefanu un Gijonu, kuriem piedāvājusi arī tādu interesantu laika pavadīšanu kā sēņošana. Izrādās, abiem francūžiem tā nav sveša. Gijonam kabatā bija Latvijā izdota sēņotāja rokasgrāmata. Viņš rādīja uz attēliem un stāstīja, ka, piemēram, gailenes un lāčpurnus labprāt pasniedz franču restorānos. Tāpat viņiem nav svešas daudzas citas Latvijā augošas sēnes.

Stefans piekrītoši māj ar galvu, kad rāda saulsardzeņu, celmeņu, baraviku, priežu un sviesta beku attēlus. Arī Francijas mežos tādas augot. Viena būtiska atšķirība gan esot. Latvijas mežos sēņu koncentrācija esot daudz lielāka nekā Francijā. Tāpēc francūži bieži vien mājās no meža pārnesot tikai tik daudz sēņu, ko pagatavo vienām vakariņām. Tikai retais entuziasts papūloties tās savākt tādā daudzumā, lai būtu ko marinēt. Neesot arī īpaši atšķirīgu pagatavošanas recepšu. Sēnes sacepot mērcē un pasniedzot kopā ar gaļas ēdieniem. Vai arī ieliekot saldētavā, lai ziemā varētu mieloties ar sēnēm.

Viktors Ulberts,
“Kurzemes Vārds”

Viktora Ulberta foto

Agnese Niedola, Stefans un Gijons Porjē soļo pa Jūrmalciema mežu, apņēmušies salasīt pilnus sēņu grozus.


Stundas laikā francūži salasījuši pusi groza ar bērzlapēm.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz