Svētdiena, 12. maijs Valija, Ina, Ināra, Inārs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Lieldienas svin latviskā garā, ievērojot tradīcijas

Lieldienas svin latviskā garā, ievērojot tradīcijas
Foto: Egons Zīverts
18.04.2014 07:15

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Šogad Lieldienu brīvdienas
iedzīvotāji varēs baudīt veselas četras dienas sākot no 18. līdz  21.aprīlim, tāpēc portāls centās noskaidrot,
kā liepājnieki pavadīs šīs brīvdienas.

Saraiķu
bibliotekāre Inguna Kopštāle stāsta, ka Lieldienas,viņasprāt, ir pavasara jaukākie svētki: ”Šogad
es brīvdienās gaidīšu ciemos bērnus,varbūt atbrauks arī mazbērni. Protams,
neizpaliks rosīšanās virtuvē – raušu cepšana un olu krāsošana. Ja atbrauks
mazbērni noteikti iesim meklēt Lieldienu zaķa ”ligzdu”, kurā viņš sadējis
īpašās olas un atstājis katram mazu dāvaniņu.

Olas Inguna parasti krāso
ar dabīgiem materiāliem – sīpolu mizām, dažādām zālītēm, lapiņām un pumpuriem, un
tā kā viņa strādā vienīgajā pašvaldības iestādē Saraiķos, tad šogad viņa Saraiķu
iedzīvotājus aicinās pulcēties un svinēt kopā Otrās Lieldienas. ”Šāda kopā svinēšana Saraiķos ir kā tradīcija.
Iedzīvotāji var izšūpoties šūpolēs, lai nekostu odi vasarā, un piedalīties
olu ripināšanas sacensības, kā arī olu kaujās un citās aktivitātēs.”

Pasākuma noslēgumā parasti uz lielā
ugunskura tiek cepts  ”pantāgs” to taisa
uz lielas pannas un ar daudz olām, klāt tam tiek liktas dažādas garšvielas un
zaļumi.

Savukārt liepājniece Zane
Goldmane, kura pašlaik atrodas Norvēģijā, Lieldienas svinēs latviskās noskaņās, jo dzīvo kopā ar latviešiem. ”Tāda
konkrēta plāna, kā svinēšu man nav. Arī Norvēģiem izteiktu Lieldienu tradīciju
nav. Viņiem, līdzīgi kā Latvijā, ir brīvdienas līdz pirmdienai. Ar mājiniekiem
esam paspējuši sakrāt sīpolu mizas un Lieldienu rītā krāsosim olas. Ja izdosies
atrast šūpoles, tad noteikti izšūposimies, lai gan šeit knaušu nav, bet vasarā
man ir doma braukt atvaļinājumā uz Latviju un māņticība dara savu,” atklāj
Zane.

Liepājnieks
Andris Drullis Lieldienas parasti svin latviskā garā un cenšas ievērot tautas
tradīcijas, taču šogad darba dēļ, viņam Lieldienu aktivitātes izpaliks. ”Tā kā
man visās Lieldienu brīvdienās ir jāstrādā, izņemot sestdienu, tad liela
svinēšana nesanāks, bet es noteikti centīšos apēst olas,” atklāj liepājnieks.

Tikmēr Kristīne Milberga
(strādā Liepājas Universitātē) katru gadu Lieldienu svinēšanai gatavojas jau
nedēļu iepriekš – dekorējot māju ar pavasara ziediem un attiecīgo Lieldienu
atribūtiku. Tā kā Kristīne atbalsta
tikai dabīgo materiālu izmantošanu olu krāsošanā, tad viņa jau vairākus
mēnešus iepriekš sāk krāt sīpolu mizas. Lai gan ir arī eksperimentēts ar dažādiem
ievārījumiem, tomēr sīpolu mizas viņa atzīst par labākajām olu krāšanā. Esot
vienmēr liels pārsteigums par to, kāda ola beigu beigās sanāks, notinot to ar
dažādiem ziediem un citiem materiāliem. Parasti olas pēc krāsošanas, tiek
iesmērētas ar taukvielām, kas tām piešķir īpaši skaistu spīdumu. Kristīne arī
atzīst, ka katru gadu ar tuviniekiem rīko olu kaujas un pēc tam, ēdot olas,
vienmēr tiek uzbērta tām sāls, lai nemelotu.

Lieldienas Kristīne svin
ģimenes lokā un pēdējos gadus brauc tās svinēt uz Saldu pie drauga
vecākiem. Parasti viņa cenšās pavadīt laiku arī pie dabas – pastaigājoties. Publiskos
pasākumus Kristīne Lieldienās neapmeklē, jo šie svētki viņai vairāk ir kā
ģimenes svētki: ”Parasti Lieldienās cenšos pārsteigt savus tuviniekus gan ar
ēdieniem, gan ar dažādām mazām aktivitātēm, kā piemēram, mazu olu slēpšanu
čībās, kabatās, kafijas traukos un citur.”

Šogad Kristīne saviem
tuviniekiem centīsies pagatavot Lieldienu maizi ”kuliču”. To var pagatavot
dažādos veidos, bet viņa to gatavos no mīklas maisījumu, kam klāt ir žāvēti
augļi un cukurota glazūra.

Sofija Kistenmahere ir studente no Vācijas un Liepājā dzīvo pāris
gadu. Viņa Lieldienas Vācijā parasti svinēja kopā ar ģimeni un radiem,
apmeklējot baznīcā dievkalpojumu, arī šeit dzīvojot, viņa šajos svētkos apmeklēs to. ”Dzīvojot Vācijā, Lieldienas parasti iesākās naktī ar baznīcas
dievkalpojumu, un no rīta ar ģimeni brokastojot tiek ēstas olas, kuras iepriekšējā
dienā ir nokrāsotas un, protams, citus gardumus, ieskaitot kēksu, ko sauc par
Osterlamm (Lieldienu jērs). Mamma to bieži cepa kā burkānu kūku ar šokolādes
glazūru,” atceras Sofija.

Kopš
Sofija dzīvo Liepājā viņa katrās Lieldienas cenšas arī izšūpoties un ievērot latviešu tautas tradīcijas. ”Šogad Lieldienas būs īpaši interesantas, jo brauks
ciemos mans draugs no Īslandes un mēs saliksim kopā vācu, latviešu un
īslandiešu tradīcijas, lai svinētu Lieldienas. Noteikti šūposimies, krāsosim
olas, kā arī ripināsim tās, lai gan “jēra” formas man nav, bet burkānu kūku
domāju arī izcept šajās brīvdienās,” stāsta Sofija.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz