Liepājas 17.-19. gadsimta interjera muzejā ceps Hoijeres maizi
Sestdien, 28. maijā, sākot no pulksten 12, Liepājas 17.-19.gs. interjera muzejā tiks cepta Hoijeres maize, piedāvājot ikvienam muzeja un ”Hoijeres kroga” apmeklētājam iegādāties un baudīt pašceptu Aivara Ozola kviešu saldskābmaizi.
liepajniekiem.lv
“Hoijeres maizes cepšana sestdienu rītos iecerēta kā regulāra jaunā interjera muzeja darbības sastāvdaļa, tādejādi iedzīvinot pirmajā stāvā esošo krogu maizes smaržas pilnās noskaņās un garšās,” stāsta Liepājas 17.-19.gs. interjera muzeja vadītāja Ieva Dzintare.
Kungu ielas 24 ēkas restaurācijas izpētes laikā tika konstatēta manteļskursteņa un maizes krāsns esamība kā dēļ arī šobrīd, atjaunotajā 17./18. gadsimta mijai atbilstošajā pirmā stāva interjerā redzam pēc analoga veidotu manteļskursteni ar pavarda vietu un funkcionējošu maizes krāsni.
Grobiņnieks Aivars Ozols ar maizes cepšanu nodarbojas jau teju 30 gadus. Pa šo laiku meistars apguvis visus lielākos un mazākos knifiņus, lai sanāktu garda un daudziem ēdājiem jau iecienīta maize.
Pārsvarā A. Ozols maizi cep savās dzimtas mājās – Grobiņas pagasta ”Baltiņos”, taču šobrīd cepšanas vietai pievienojas arī Hoijeres nams. Viņa gatavotajai maizei ir sensenas receptes, kuras aizgūtas no A. Ozola mammas, bet viņa savukārt to pārņēmusi no vēl senākiem senčiem.
Hoijeres maizes gatavošana 28. maijā sāksies pulksten 12, kad ikviens interesents aicināts pievienoties arī maizes gatavošanas procesam.